DERYA KUMTEPE - İBB, Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde yeni bir işletme düzenine geçildi. Bu düzene göre İBB yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği geliri katlamaya hazırlanıyor. İSTAÇ’a bağlı tesis son 9 yıl içerisinde İBB’ye 4 milyon TL kazandırmıştı. Şimdi bu hedefle gelirini 15 milyon TL’ye yükseltecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ve onay alınan tesis ek yatırımlarıyla ilgili fizibilite raporu ise 14 Eylül’de sonuçlanacak. İSTOÇ tesisten yüzde 12,5 oranında pay alacak.  

ÇED SÜRECİ 14 EYLÜL’DE SONLANIYOR

Kömürcüoda’daki Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde şu an mevcudun bakım, onarım ve yenileme çalışmaları yürütülüyor. İBB, işletmenin kapasitesini arttırmak için yeni tesisler kurmayı planlıyor. Tesislerle ilgili hazırlanan fizibilite raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlıktan onay alan rapor, şu an Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (ÇED İDK) önünde. Komisyon, Eylül ayının 14’ünde raporu karara bağlayacak. Böylece ÇED süreci sonlanmış olacak.  

TESİS YEKDEM TEŞVİĞİNDEN YARARLANACAK

Yeni dönemde atıktan türetilmiş yakıt yerine biyokütle üzerinden hem elektrik enerjisi hem de sıvı kompost üretimi gerçekleşecek. Tesiste kullanılacak enerji kaynağı biokütle kapsamında olduğundan enerji üretimi YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) teşviklerinden yararlanacak. Kurulu gücü 18 megavat olan tesisten yüzde 12,5 pay alan İSTAÇ, 10 yıl boyunca yıllık en az 15 milyon lirayı kasasına koyacak. 2036 yılına kadar sürecek olan sözleşme sonuna kadar piyasa fiyatları üzerinden pay almaya devam edecek.