Erzincan Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan ERA Çevre Teknolojileri firması, ömrünü tamamlayan araç lastiklerini geri dönüştürerek elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bu sayede hem 20 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanıyor hem de ülke ekonomine katkı sağlıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Siyahkalem Grubu şirketlerinden ERA Çevre Teknolojileri İşletme Müdürü Yusuf Aydın, “Lastikten geri kazandığımız çelik teli ürününü metal sanayinde pirolitik yağ ürününü elektrik üretiminde, katı kısımlarını ise boya ve kozmetikte kullanılan karbon siyahı üretiminde kullanılmasını sağlıyoruz. Bu sayede ekonomiye katkı sunuyoruz” dedi. 

“20 BİN TON KAPASİTEYE SAHİBİZ”   

Koronavirüs salgınına rağmen istihdamlarını artırarak alanında uzman 110 personelle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Aydın, tesisle ilgili şu bilgileri verdi. "Tesisimiz, her yıl yaklaşık 20 bin ton lastiğin gömülmesine ya da çöp sahasına gönderilmesine mani oluyor. Bu sayede ekonomiye geri kazandırıyor. Tesise gelen atık lastikler yakılmıyor. Tesisimizin kendi patentli teknolojisiyle oksijensiz ortamda gerçekleştirilen proses ile maddesel geri kazanım sağlıyor. Lastikten geri kazandığımız çelik tel metal sanayisinde kullanılıyor. Pirolitik yağ ürünü elektrik üretiminde kullanılıyor. Katı kısımları ise boya ve kozmetikte kullanılan karbon siyahı üretiminde kullanılıyor. Bu sayede ekonomiye katkı sağlıyoruz. Atık lastikler önce tesise giriyor, daha sonra içindeki tüm bileşenler geri kazanılıyor. En son ise sıfır atık oluyor” dedi. 

YILDA 8 MİLYON DOLAR KATKI SAĞLIYORUZ

Tesisin ekonomiye yılda 8 milyon dolar katkı sunduğunu dile getiren Aydın, "Karbon siyahı ülkemiz için çok önemli bir madde, Türkiye'de üretimi hiç yok. Türkiye bu alanda dünyanın en büyük 5. ithalatçısı konumunda. ERA Erzincan tesisinde karbon siyahı 'Green Carbon Black' markasıyla üretiliyor. Bu sayede toplam 200 milyon dolar ithalatın bir kısmı yerli üretimle karşılanıyor. Karbon siyahı, boya sektöründe kullanılıyor. Çok iyi bir renk vericidir. Bu yılın sonuna kadar 15 milyon dolarlık daha yatırım yaparak kapasitemizi iki katına çıkaracağız." diye konuştu. (AA)