Yeni dönem iş gündemiyle ilgili bilgiler veren Asunim Kurucu Ortağı Umut Gürbüz, “Önümüzdeki süreçte odak noktamız hibrit santraller, yüzer GES’ler ve çatı üzeri GES’ler olacak. Çatı üzeri GES’lerde liderlik durumumuzu devam ettirmek istiyoruz. Yine hibrit santrallerde de mevcutta olduğu gibi yüksek pazar payı elde etmek istiyoruz” dedi.

“YATIRIMCILAR EPC SEÇİMİNDE DİKKAT ETMELİ”

Gürbüz, doğru EPC seçimi için yatırımcıların bazı parametreleri değerlendirme gerektiğini belirtti. Gürbüz; “Objektif EPC seçimi için yatırımcı bu işi çok iyi araştırmalı. Burada yatırımcının 3-4 parametreyi değerlendirmesi gerekiyor. Bunlardan ilki şirketin finansal gücü. İkincisi referans ve tecrübesi. Yatırımcı, EPC firmasının referanslarını adet olarak değerlendirmeli. Kısaca firmanın 3 adet büyük ölçekte çatı projesini hayata geçirmesi ya da çok sayıda çatı projesi olması ya da farklı çatı tiplerini görmüş olduğu anlamına gelmiyor. Bu sebeple referansları değerlendirirken hem adete hem de farklı çatı tiplerine bakarak değerlendirmek gerekiyor. Üçüncüsü, Globaldeki deneyimi. Avrupa menşeili olan ve Türkiye’de çatı pazarında kurulum yapan Türkiye’de tek firmayız. Yatırımcılar, referansı olmayan ya da belli bir tecrübeye sahip ekibi bulunmayan şirketlerden uzak durması gerekiyor. 

BAKIM ONARIM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR   

Öne çıkan bir diğer önemli konu ise bakım ve onarımdır. Güneş enerjisi sistemlerinde  özellikle satış sonrası servis konusu projenin sürekliliği için hayati önem taşıyor. Sistemi kurduktan sonra uzun süre bu sisteme bakmanız lazım. Bakım yapılmadığı taktirde fabrikanın durması, çatıda izolasyon sorunlarının oluşması, sistem üretiminin beklendiği kadar gerçekleşmemesi gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Ayrıca hizmet alınan firmanın hem bakım onarım ağı geniş olmalı hem de ekip profesyonel olmalı. Tesisine GES kurmak isteyen yatırımcılar bu parametreleri iyi değerlendirmeli” dedi.

MAXİMA ENERJİ LABORATUVAR NİTELİĞİNDE 

Gürbüz; Türkiye’de en çok çatı sistemi kuran şirket olduğunun altını çizerek projeler hakkında bilgi verdi. Gürbüz, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “30’un üzerinde tamamlanan, 5 adet hali hazırda yapımı devam eden çatı projemiz bulunuyor. Yine lisanslı segmentte en çok lisanslı GES projesi kuran şirket konumundayız. Toplam 5 tane lisanslı GES projesi kurduk. Şu an bir tanesi Antalya’da kurulum aşamasında bulunuyor. Türkiye’de toplam 300 MW’lara ulaştık. Grup şirketlerimizden Maxima Enerji de Türkiye’de en büyük GES portföyüne hizmet veren bakım onarım şirketi. GES projelerinde Maxima Enerji, bizim laboratuvarımız konumunda yer alıyor. Güneş enerji santrallerinde nasıl hatalar meydana gelebilir, piyasada neler oluyor,  ne tip işçilikler yapılıyor, yaşanan en büyük sorunlar neler? gibi soruların cevaplarını bu sayede daha iyi görebiliyoruz. Burada gördüğümüz örneklerden ders çıkartıyor ve bu tür hataları kurulumda yapmamaya dikkat ediyoruz. Bu yüzden Maxima Enerji bizim için laboratuvar niteliğinde.” dedi.