ASUNİM Kurucu ortağı Umut Gürbüz, ASUNİM’in güneş enerji sektöründeki yatırımlarını ve 2022 yılından beklentilerini açıkladı. ASUNIM olarak Türkiye’de tamamlanan 380MW GES projeleri olduğuna değinen Gürbüz, "2021 yılında hem arazi sistemlerinin fazla revaçta olmaması hem de YEKA’ların artık bitmesinden dolayı daha çok çatı üzeri GES projelerinde yer aldık. Bu yıl sonuna kadar toplam 10 çatı projesini başarıyla tamamladık. Bu yıl GES pazarında yüzde 5 oranında payımız var. Çatı üzeri GES pazar liderlerinden bir tanesiyiz" dedi. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI

“SAMSUNG İLE ORTAK PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK”

ASUNİM Türkiye ekibi olarak, ilk yurtdışı kurulumunu Kıbrıs’ta deneyimledik satınalmadan gümrüğe, kurulumdan devreye almaya kadarki süreci projemizde başarıyla tamamladık. ASUNİM Türkiye desteği ile yine Portekiz’de 100MW’ın üzerinde lisanslı projeler geliştirdik.  Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde aktif olarak varız.  ASUNIM’in bağlı ortaklığı ASUNIM Egypt olarak 2 adet GES projesini başarıyla tamamladık. Mısır’da CRM Tekstil’in çatı üzerine yaptığımız projede tamamlanmak üzere. Yine Sudan’da Samsung ile ortak olarak gerçekleştirdiğimiz projemiz bulunuyor. Tamamlandığında Afrika’nın en büyük depolama projesi olacak. Buradan edindiğimiz bilgi ve tecrübeyi yine ilerleyen dönemde Türkiye’de gerçekleşecek depolama projelerinde kullanmayı hedefliyoruz.

“KALİTE VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ODAKLI PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”

2022 yılı için de kurumsal şirketler ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Gürbüz, “Önümüzdeki sene öncelikli olarak çatı üzeri GES segmenti ivmelenerek devam edecek ASUNIM olarak bizde 2022 ikinci çeyreğine kadar tamamlanacak projeler için kontratlar imzaladık. Yıldız Entegre ile 6,5 MWlık bir çatı projesi için sözleşme imzaladık. Kayseri Serbest Bölge’de bulunan 7 çatı için gerçekleşen ihaleyi kazandık. Yine bizi ikinci kez projelerinde tercih eden BİM Birleşik Mağazalarının Konya’da bulunan depo üzerine kurulacak GES projesini de başarıyla tamamlayacağız. Bunlar dışında İş geliştirme birimimizle 500MW üzerinde geliştirdiğimiz projemiz bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda talip olduğumuz Hibrit projelerinden çatı projelerine, YEKA’lar gibi projeler var. Bu projelerin en azından %15’ini ASUNIM olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Aslında önümüzdeki süreçte güneş enerji sitemleri yeni başlıyor dedi”

“HİBRİT PROJELERİNDE AKTİF ROL ALACAĞIZ”

Önümüzdeki yıl çatı üzeri GES ve Hibrit senesi olacak. Rüzgar HES RES JES, termik vb. enerji santralleri üretimlerinin olmadığı yakıt olmadığı ya da doğal kaynaklarının olmadığı zamanlarda güneşi entegre edecekler. Örneğin rüzgar santraliniz var. 100MW’lık bir santral o an eğer rüzgar yok ise ve santral 50MW üretiyorsa, 50Mwlık GES sistemi kurarak 100MW’a tamamlayabiliyor.  Hibrit ile ilgili olarak 10GWlık bir Pazar bekliyoruz. Türkiye’de bugün 10 yılda kurulan GES 7,5GW’larda.  Önümüzdeki 5 yıl içinde 2021’den başlayarak sadece hibritten 10GW, çatı üzeri GES’ten 5-6GW kurulum olacağını öngörüyorum. ASUNIM olarak bizde bu pastada yer alacağız. 

“GRUP ŞİRKETİ OLARAK DİĞER GÜÇLÜ YANIMIZ BAKIM ONARIM TARAFIMIZ”

Öncelikle kendi kurduğumuz santralin verimli çalışması, yaptığımız işin arkasında durmak için MAXIMA Enerji firması kurduklarını söyleyen Gürbüz, “Zamanla kendi yaptığımız projeler dışında farklı EPC firmalarının tamamladığı projelerin bakım onarımlarını da gerçekleştirir duruma geldik. MAXIMA Enerji’nin 400MW üzerinde portföyü bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda yine 400MWları bulacak referansları hedefliyoruz dedi”