Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusunda hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında konuştuğumuz Assan Panel Genel Müdürü İhsan Tolga Akar, Türkiye’de ilk ve tek üretilen Solar Kepli panel ürünü hakkında bilgi verdi. Akar, “Solar Kepli Panel, doğal kaynakları korurken, kendi enerjisini üreten, enerji verimliliği yüksek binalar inşa etmenizi sağlıyor. Solar Kepli Panel’in özel kelepçe sistemi ile güneş panelleri sandviç panel yüzeyi delinmeksizin direkt olarak monte edilebiliyor.” dedi.

Assan Panel olarak yapılanmanızdan ve geldiğiniz noktadan kısaca bahsedebilir misiniz? 

Sandviç panel sektörünün lider kuruluşu Assan Panel, 1990 yılında Türkiye’nin öncü sanayi gruplarından Kibar Holding çatısı altında kuruldu ve Tuzla İstanbul’da yılda 4 milyon m2 kapasiteli ilk fabrikasıyla üretime başladı. Yıllar içinde kapasitesini geliştirmek üzere yatırımlarına devam eden şirketimiz sırasıyla 2004’te 3 milyon m2 /yıl kapasiteli İskenderun tesisinin, 2009’da 3 milyon m2 /yıl kapasiteli Balıkesir tesisinin ve 2012’de 4,5 milyon m2 /yıl kapasiteli Ürdün tesisinin yatırımını gerçekleştirdi. 2015 yılında ise 3,5 milyon m2 /yıl kapasiteli Tuzla İstanbul tesisine ikinci hat yatırımını başarıyla tamamlayarak 18 milyon m2 /yıl kapasiteye ulaştı. 2021 yılında ise Türkî Cumhuriyetlerdeki ilk yatırımını gerçekleştirerek STP (Sumgayıt Texnologıyalar Park) ortaklığı ile Azerbaycan tesisi faaliyetlerine başladı.

Sektörde ilklere öncülük etmiş olan Assan Panel; 2015 yılında aldığı FM sertifikasıyla, binalarda yükseklik sınırı olmaksızın FM onayına sahip yegane üretici ve daha birçok uluslararası sertifikaya sahip Türkiye’deki lider üreticidir. Global pazarda aktif rol alan Assan Panel sahip olduğu AssanPU, Assan Demir, AssanWool, AssanBoard markalarıyla 85 ülkeye ihracat gerçekleştirerek endüstriyel yapıların toplam çözüm ortağı olmaktadır.

Kendi enerjisini üretmek isteyen fabrikalara hangi ürün ve hizmetlerinize çözüm sağlıyorsunuz? 

Solar üreticileriyle iş birliği gerçekleştirerek kendi enerjisini üreten fabrikaların yaygınlaşması için çalışıyoruz. Bu alanda ciddi yol kat ettik, Assan Panel’in bu fabrikaların çoğalması için üstlendiği öncü rolün kapsamını genişletmek en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Hem yaşadığımız dünyaya ve bizden sonra gelecek nesillere olan sorumluluğumuz hem de ekonomideki kayıpların en aza indirgenmesine katkı sunma hedefimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarımıza hız kazandırdık. Assan Panel olarak yalnızca endüstriyel binalara, fabrikalara değil; bireylere de daha sürdürülebilir bir yaşam vadediyoruz. Bu doğrultuda yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmalarıyla Solar Kepli Panel ürünümüzü inşaat sektörünün kullanımına sunduk.

Geliştirdiğiniz solar kepli panel ürününüz hakkında bilgi verebilir misiniz? Enerji üretiminde nasıl bir verimlilik sağlıyor? 

Çatı üstü güneş enerji sistemleri konusunda inovatif çözümler sunan Assan Panel, Türkiye’de ilk ve tek olarak üretilen Solar Kepli Panel ile de yeni bir dönemi başlattı. Solar Kepli Panel, doğal kaynakları korurken, kendi enerjisini üreten, enerji verimliliği yüksek binalar inşa etmenizi sağlıyor. Solar Kepli Panel’in özel kelepçe sistemi ile güneş panelleri sandviç panel yüzeyi delinmeksizin direkt olarak monte edilebiliyor. Bu sayede yapılarda vida deliklerinden kaynaklı korozyon ve su yalıtımı riskleri ortadan kaldırılarak çatıların yapısal bütünlüğü korunuyor ve yapı ömrü uzatılıyor. Üstelik düşük eğimde montaj imkânı sunan tasarımıyla çelik konstrüksiyonda maliyet avantajı sağlıyor. 20 yıla varan garantisiyle Solar Kepli Panel, benzersiz ısı verimliliği ve enerji tasarrufunun yanında üstün yangın koruması da sağlıyor. Gelişmiş gün ışığı aydınlatması ve entegre çatı güneş enerjisi sistemiyle, binalar için yüzde 100 sürdürülebilir bir alternatif sunuyor. Gelecek nesiller için iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yardımcı olmayı hedefliyor.

Solar Kepli Panel kullanımı ile ilgili dört özellik öne çıkıyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz.   

•    Dayanıklılık: Türkiye’de ilk Solar Kepli Panel sistemimiz, çatılarda vidanın neden olduğu sorunları ortadan kaldırarak PUR/PIR dolgulu sandviç çatı paneline güneş panelini bağlamak için delmeye gerek kalmadan özel kelepçe sistemi ile montaj imkânı sağlıyor. Malzeme yüzeyinde herhangi bir işlem yapılmadığı için malzemenin ömrü uzuyor.
•    Kolay montaj imkanı: Solar Kepli Panel üzerine tam uyumlu özel aparat ile bağlanan tüm ebatlardaki fotovoltaik güneş panelleri, teknik ve ekonomik olarak büyük avantajlar sunuyor. Güneş panelini çatı paneline bağlayan aparatlar, 4 adet vida deliğini tek bir aparatla ortadan kaldırıyor. Böylece hem çatı panelinizi hem de güneş paneli ve diğer bağlantılarınızı vidasız ve yalıtım risklerini ortadan kaldırarak monte etme imkânı sağlıyor.
•    Yalıtım ve sızdırmazlık: Özel kelepçe sistemine ilave kep sistemi sayesinde Sandviç Panel yüzeyini delmeden hızlı ve kolay montaj imkânı ile yüksek korozyon dayanımı ve su yalıtımı sağlıyor. 
•    Maliyet avantajı: Bilinen tüm mevcut sistemlere göre avantajlıdır. Vida ve bağlantı elemanlarının maliyetinde yüzde 50'ye varan kazanç sağlıyor. Montaj sistematiği sayesinde projelendirme, planlama ve montaj süresini minimuma indiriyor.

Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni dönemde bu konuyla ilgili iş gündeminizde hangi başlıklar yer alacak? 

Assan Panel olarak Ar-Ge çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyoruz. Bu alanda yapılan çalışmalar sonucu gelişen vizyonumuz sayesinde; endüstriyel binaların tüm yalıtım ihtiyaçları için toplam çözüm üretiyoruz. Assan Panel olarak, 100 mm taşyünü dolgulu sandviç panel ile bugüne dek elde edilmiş en iyi yangın dayanım sonucu olan REI 180 değeri ile tüm global rakiplerimizi geride bırakarak büyük başarı elde ettik. Hem üzücü sonuçlar doğuran yangın olaylarının yaşanması hem de kazanılan bilinç, dayanımlı sandviç panellere olan eğilimi artırdı. Tüm dünya genelinde sigorta şirketleri ve yapı ruhsatı veren yerel yönetimler kaplama malzemelerinde yangın dayanımlı ürünlerin kullanımını zorunlu hale getirdi.  Daha önce PIR dolgulu panellerimiz ile boy sınırı olmaksızın FM Sertifikası alan tek yerli üretici olmuştuk. Taşyünü dolgulu panellerimize yaptığımız Ar-ge yatırımları sonucu, 100 mm dolgulu ürünlerimizde elde edilmesi güç bir skora ulaştık. Panellerimiz 3 saat 49 dakika boyunca yük taşıma kapasitesini, bütünlüğünü ve yalıtım fonksiyonlarını koruyarak REI 180 sertifikasını elde etti. Daha düşük panel kalınlıklarıyla daha uzun süre dayanım elde etmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Bu noktada son dönemde yer aldığınız uygulama örneklerinden bahsedebilir misiniz? 

Sandviç panel sektörünün öncü kuruluşu olarak büyük ölçekli uluslararası inşaat ve yapı projelerine devam ediyoruz. Ürün gamımızda bulunan ısı yalıtım panelleri, Güneş Panellerine uyumlu Solar Kepli Panel ve polikarbonat ışıklıklarla sürdürülebilir bina çözümleri üretiyoruz. Macaristan Miskolc’de hayata geçirilen 13 bin m2 yatırım projesinin çatı, cephe panel ve aksesuarları, cephe ışıklıkları, sifonik dere sistemlerine ilave olarak duman tahliye ve çatı ışıklıkları ile endüstriyel kapıların koordinasyonlarının tamamlanmasını üstlendik.Son dönemde ise yürüttüğümüz bir diğer EPCM projesi kapsamında Mısır’ın İskenderiye şehrindeki bir tekstil fabrikasının çatı renovasyonu projesine sandviç panel çatı kaplaması montajı gerçekleştirdik. Gerekli altyapı çalışmaları tamamlanarak yeni sandviç panel çatı kaplaması montajı yapılan 17 bin 500 metrekarelik çatı kaplama sistemi Assan Panel ürünleri kullanılarak yenilendi. 

Irak’taki en büyük petrol rafineri projelerinden Kerbela Rafinerisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk yerli otomobili Günsel’in fabrikası da güncel örneklerimizden. Assan Panel olarak tüm ürünlerimizin yerinde uygulamasını içeren toplam çözümlerimizi küresel olarak takip etmekte ve yer almaktayız. Bina kabuk giydirme, çatı üstü güneş enerji sistem çözümlerini ve soğuk oda taahhüt projelerini Türkiye’de bayilerimizle birlikte, küresel pazarlarda doğrudan Assan Panel olarak gerçekleştirmekteyiz.

Enerji verimliliği ile ilgili sunduğunuz çözümleri anlatabilir misiniz? 

Isı yalıtımı, enerji verimliliğinin önemli bileşenlerinden biri. Ekonomimizdeki en büyük kayıpların başında geliyor. Enerji kaybını azaltmanın en kolay yolu ise binalardaki enerji tüketimlerini azaltmak. Enerji tüketimini verimli hale getirmek için binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak gerekiyor. Assan Panel’in enerji verimliliği ve tasarrufu sağlamaya olanak tanıyan ürünleri bu alanda çözüm üretiyor. Taş Yünü Kepli Panel, Membranlı Taş Yünü Panel, Taş Yünü Cephe Panel ve Solar kepli ve R4 kepli ürünlerimiz; enerji verimliliği yüksek binalara talebin artmasına paralel olarak önem kazanan kurulum kolaylığı, hafiflik, uygun maliyet gibi önemli beklentileri karşılıyor. Taş yünü ve poliüretan levha başta olmak üzere ürün gamımıza eklediğimiz; AssanWool ve AssanBoard markalarıyla uluslararası pazarlara da sunduğumuz yeni ürünlerimizle sektörümüzde çıtayı yükseltiyoruz. Assan Panel olarak ortaya koyduğumuz Ar-Ge faaliyetleriyle ısı yalıtımında maksimum verim elde edilmesini sağlarken, dayanıklılık ve hafiflik bileşenlerini de inşaat profesyonellerinin kullanımına sunuyoruz.

2021 iş gündeminizden ve hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? 

Assan Panel olarak sahip olduğumuz deneyimi sektör platformlarına taşıyor ve üretim, kalite, ihracat alanlarında standartların oluşmasında kilit rol oynuyoruz.  2021 yılında dijitalleşmeye ağırlık vermeye devam ettik. Geçen yıl Türkiye’ de yalıtımlı panel sektöründe bir ilki gerçekleştirerek, projelerin tasarımını dijital ortamda yönetilmesini sağlayan BIM (yapı bilgi modellemesi) uygulamasını tüm ürün gamımız için uyumlu hale getirdik ve küreselde kullanımına açtık. Bu sayede BIM modellemesinde olan bir ürün, müşteriye dijital ortamda sergilendiğinde, müşterinin sizin ürününüzü kendi tasarımlarında kullanması, uygunluğunu ölçmesi ve size ulaşması kolaylaşıyor. Türkiye’ de panel sektöründe ürünlerini BIM dijital objesine dönüştüren tek firmayız.

Bir diğer önemli odak alanımız sürdürülebilirlik kapsamında da farklı projelerde faaliyetlerimizi artırmayı hedefliyoruz ve bununla ilgili çalışmalara başladık. Assan Panel kendi ürün gamı ile doğal yoldan sürdürülebilir binaların inşa edilmesine katkı sağlıyor.  Ürünlerimiz insan sağlığına zarar vermediğini ve yeşil uygulamalarda kullanılabileceğini belgeleyen Greenguard Gold sertifikasyonuna Türkiye’de sahip olan tek firma konumundadır. Taşyünü ve PIR sandviç panellerimizin ısı yalıtımı ve yangın dayanımı özelliğinin olması, polikarbonat ışıklık ürünlerimizin kullanıldığı binada gün ışığından maksimum derecede yararlanılmasını sağlaması, solar sistemlere uyumlu ve montajını kolaylaştıran solar kepli panelimiz ile sürdürülebilirliğe hizmet ediyoruz. Assan Panel aynı zamanda sektörde Turquality marka destek programında olan yegâne Türk şirketidir. Önümüzdeki dönemde Assan Panel coğrafi büyümesine devam ederek, uzun vadeli partner olarak gördüğü müşterilerine toplam ve katma değer sağlayan çözümlerle ve yeni ürün kategorileriyle birlikte küresel pazarlarda Türkiye’yi en iyi şekilde temsil eden güçlü markalardan biri olmak için stratejik gelişimini sürdürecektir.