Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı çerçevesinde fonlanan ve Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle hayata geçirilen RETROFEED Projesi ortakları arasında ASAŞ yerini aldı. Projeye 10 ülkeden 18 farklı şirket katılıyor. Projenin ilk toplantısının Brüksel’de 2019 yılında düzenlenmişti.  Şimdi ise projenin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor. 

HEDEF ENERJİ VERİMLİLİĞİ SAĞLAMAK 

RETROFEED Projesi İspanya Zaragoza'da bulunan Enerji Kaynakları ve Tüketim Araştırma Merkezi CIRCE Vakfı tarafından koordine ediliyor. Proje kapsamında enerjinin yoğun kullanıldığı seramik, çimento, çelik, alüminyum gibi sektörlerde enerji verimliliği sağlanması hedefleniyor. Üretim proseslerinin yeniden şekillendirip değişken, biyo-bazlı ve döngüsel hammaddelerin kullanılmasını sağlayıp kaynak maliyetinde yüzde 22, enerji verimliliğinde yüzde 19 artış, bunun sonucunda ise maliyetlerde ve karbon emisyonlarında azalma sağlamayı planlıyor.

PROJENİN 2023’TE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR 

Projenin ilk toplantısı, 26-27 Kasım 2019 tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirilmişti. Düzenlenen toplantıya ASAŞ’ı temsilen Ar-Ge Müdürü Görkem Özçelik, Enerji Müdürü Hasan Basri Taşkın ve Fon Destekli Projelerden sorumlu Ar-Ge Mühendisi Zeynep Tutku Özen katıldı. ASAŞ, organizasyonda proje sonrasında hedeflenen enerji karlılığını ve hurda alüminyum kullanımındaki artışı aktardı. Projenin Nisan 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında da enerjinin yoğun olarak kullanıldığı çimento, seramik, alüminyum, çelik gibi sektörlerde mevcut prosesler için farklı çözümler oluşturulması için çalışılıyor. Bu sayede tesiste elde edilen atık veya yan ürünlerin hammadde karışımlarının entegrasyonu, mevcut fırın, reaktör besleme stoku tedarikini tamamlamak için atık maddelerin tesis dışından verilmesi, biyo-bazlı kaynakların hammadde olarak kullanılması, mevcut fosil yakıt talebini azaltmak için biyo bazlı yakıtların yanması ile çelik sanayi artıklarının ve diğer sanayi sektörlerinden benzer diğer artıkların alternatif hammadde olarak kullanılması amaçlanıyor.