Binalardan endüstriyel tesislere, altyapı uygulamalarından iklimlendirmeye kadar birçok alan için 10 bine yakın pompa çeşidi geliştiren Wilo, Ar-Ge yatırımlarıyla enerji tasarrufu yüksek ürünler geliştiriyor ve dünya kaynaklarının korunmasını sağlıyor. Geliştirdikleri ürünlerle ilgili bilgi veren Wilo Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ürek, 100 milyon insanın temiz suya erişimini sağlama hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını ve ürün geliştirirken enerjiyi verimli kullanmaya odaklandıklarını söyledi. 

AR-GE YATIRIMLARIYLA ÇEVREYE DUYARLI ÜRÜNLER GELİŞTİRİYOR 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Wilo Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ürek, “Yüksek teknolojiye sahip olan ve enerji verimliliği sağlayan akıllı pompaların her alanda yaygınlaşması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Koronavirüs salgınıyla birlikte tüm dünyada enerji tasarrufu, iklim korunması gibi konular gündemde ilk sıraya yerleşti. Biz gelirimizin yüzde 3,5’ini Ar-Ge faaliyetlerimiz için harcıyoruz. Çalışmalarımızın temeline ise verimli teknolojilerini koyuyoruz. Ayrıca su yönetim sistemlerinin verimliliğini artırıyor ve su sağlamaya katkıda bulunuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar sayesinde Wilo olarak 2020 yılında dünya çapında faaliyet gösteren 49 diğer şirketle birlikte Birleşmiş Milletler ve Bloomberg'in "50 Sürdürülebilirlik ve İklim Lideri" adlı küresel sürdürülebilirlik ve iklim koruma girişimine seçildik.” dedi.  

POMPALARIN YÜZDE 90’I ESKİ VE VERİMSİZ

Pompa kullanımının enerji tüketimi konusunda kritik bir konumda yer aldığını söyleyerek konuşmasını sürdüren Ürek, “Dünya genelinde pompaların enerji tüketiminin toplam elektrik tüketiminin yüzde 10’una denk geldiği tahmin ediliyor. Pompa kullanılan alanlar incelendiği zaman yaklaşık yüzde 90’ının eski ve verimsiz olduğu görülüyor. Eski teknolojili pompaların yenisiyle değiştirilmesi halinde elektrikte 246 TWh’ye kadar tasarruf sağlanabileceği öngörülüyor. Bu rakam ise yaklaşık 80 orta ölçekli elektrik santralinin kapasitesine eşdeğer anlamına geliyor. Özellikle son dönemde sıklıkla konuştuğumuz dijitalleşme kavramı, enerji tasarrufu konusunun hayata geçirilmesi konusunda yeni fırsatlar sunuyor. 

YÜKSEK VERİMLİ ÜRÜNLERİMİZDE YILDA 1.8 TWh TASARRUF SAĞLADIK

Ürek, “Wilo olarak geliştirdiğimiz sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında üretilen yüksek verimli ürünlerimiz sayesinde 2018’de CO2 emisyonlarını 50 milyon ton azaltarak yılda 1.8 TWh enerji tasarrufu elde ettik. Bununla birlikte küresel enerji tasarrufu seferberliğimizin odak noktasında yer alan enerji çözümleri projemize de devam ediyoruz. Eski ve verimsiz pompaların yüksek verimli ve daha az enerji tüketimi sağlayan ürünlerle değişimini ile CO2 emisyonlarının sürdürülebilir şekilde azaltılmasına katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda 2019 yılında dünya genelinde 10 bin enerji çözümü projesi gerçekleştirdik” açıklamasında bulundu.