ST Endüstri Radyo’da Altuğ Karataş’ın konuğu olan Türk Henkel Mühendislik ve Bakım Müdürü Emin Ünlü, fabrikada hayata geçirdikleri enerji verimliliği projelerinden ve yeni dönem hedeflerinden bahsetti. 2021 yılında Henkel’in Ankara’da bulunan fabrikasının kendi enerjisini kojenerasyon tesisinden üreteceğini anlatan Ünlü, “Kojenerasyon sisteminden ürettiğimiz elektrik, şebekeden aldığımız elektriğe göre yüzde 11 daha az karbondioksit salımı yapıyor. Açıkçası böyle bir sonuca ulaşacağımızı söyleseler inanmazdım ancak fizibilite çalışmaları neticesinde daha emisyon düşürücü bir faaliyet olduğunu gördük. Bu kapsamda 2021 yılının ikinci yarısından itibaren kendi enerjimizi kojenerasyon tesisinden üretmeyi hedefliyoruz. Biz ilk başta güneş enerji santrali yatırımı yapmayı düşünmüştük. Ancak geri dönüş süreleri 5 yılın üzerinde çıkıyordu. Şimdi ise devletin sunduğu teşvikten yararlanmak istiyoruz. Bu sayede hem kojenerasyon projesiyle karbondioksit salımını azaltacağız hem de yatırımı kabul edilebilir seviyelere çekmeyi düşüneceğiz.” dedi. 

Türk Henkel’in yapılanmasından bahsedebilir misiniz? Siz ne kadar süredir Türk Henkel çatısı altında faaliyet gösteriyorsunuz? 

Türk Henkel, yapıştırıcı, kozmetik ve çamaşır-ev bakım birimi olmak üzere üç alanda faaliyet gösteriyor. Globalde bulunan 28 fabrikasıyla üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Görev yaptığım Ankara fabrikası, Henkel’in dünyadaki en büyük dördüncü fabrika olma özelliği taşıyor. Aynı zamanda bağlı bulunduğumuz MENA Bölgesi’nin en büyük fabrikası olarak üretim çalışmalarına devam ediyor. Ankara fabrikasında bulaşık makinesi tabletleri, tuvalet kokularının yanı sıra Henkel’in portfolyosundaki tüm ürünlerini üretimini gerçekleştiriyoruz. 

Ben Ankara’da doğdum. Başkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Türk Henkel bünyesine girmeden önce yurt dışında inşaat sektöründe görev yaptım. Ardından Türkiye’de otomotiv sektöründe çalıştım. Sekiz yıldır da Türk Henkel bünyesinde meslek hayatıma devam ediyorum. 

Türk Henkel fabrikasında tükettiğiniz enerji kaynaklarından bahsedebilir misiniz? Yıllık ne kadarlık bir enerji tüketiminiz bulunuyor? 

Türk Henkel fabrikasında doğalgaz, elektrik, buhar ve basınçlı hava kullanıyoruz. Tüketimler ilk olarak tesisin kalbi diye adlandırdığımız noktadan yani servislerden başlıyor. Bu sebeple enerji verimliliği projelerimize tükettiğimiz yerden başlıyoruz. Daha sonra dağıtım tarafını kontrol etmek istiyoruz. Enerji tüketim verilerini incelediğimiz zaman 2019 yılında yaklaşık 5000 TEB’lik enerji tüketimimiz bulunuyordu. Yılda 22 milyon kWh elektrik, 2,7 milyon metreküp doğalgaz tüketimi gerçekleştiriyorduk. Hem Henkel’in sürdürülebilirlik misyonu çerçevesinde hareket etmek hem de enerji verimliliği sağlamak amacıyla enerji, su ve hava gibi tüm tüketim değerlerimizi düşürmeye yönelik projeler geliştirdik. Geliştirmeye de devam ediyoruz.   

Kendi enerjinizi üretmeyi planlıyor musunuz? Bu konuyla ilgili gerçekleştirdiğiniz fizibilite çalışmalarınız var mı? 

Biz temiz enerjiyle ilgili çalışmalarımızı yürütürken kojenerasyon tesisi kurma fikri ortaya çıktı ve o alanda çalışma gerçekleştirdik. Bana, “Bir taraftan gaz kullanıp diğer yandan karbondioksit emisyonunu nasıl sıfırlayacaksınız?” diye sorabilirsiniz. Ancak kojenerasyon tesisi kuracağımız zaman ortaya çıkacak rakamları hesapladık ve şöyle sonuca ulaştık. Kojenerasyon sisteminden ürettiğimiz elektrik, şebekeden aldığımız elektriğe göre yüzde 11 daha az karbondioksit salımı yapıyor. Açıkçası böyle bir sonuca ulaşacağımızı söyleseler inanmazdım ancak fizibilite çalışmaları neticesinde daha emisyon düşürücü bir faaliyet olduğunu gördük. Bu kapsamda 2021 yılının ikinci yarısından itibaren kendi enerjimizi kojenerasyon tesisinden üretmeyi hedefliyoruz.  

Peki güneş enerjisi projesiyle ilgili araştırma yaptınız mı? Ortaya çıkan sonuçlarla ilgili bilgi verebilir misiniz? 

Biz ilk başta güneş enerji santrali yatırımı yapmayı düşünmüştük. Ancak geri dönüş süreleri 5 yılın üzerinde çıkıyordu. Şimdi ise devletin sunduğu teşvikten yararlanmak istiyoruz. Bu sayede hem kojenerasyon projesiyle karbondioksit salımını azaltacağız hem de yatırımı kabul edilebilir seviyelere çekmeyi düşüneceğiz.