AkzoNobel, İzmir ESBAŞ’ta bulunan toz boya fabrikasının çatısında gerçekleştirilen toplam kurulu gücü 1076 kWp ve 880 kWe olan 650 bin dolarlık güneş enerjisi yatırımını tamamlayarak devreye aldı. 2021 yılında başlayan yatırım kapsamında çatıya kurulan her biri 460 W'lık bir güç çıkışına sahip olan 2.340 adet güneş paneli ve sekiz adet invertör tarafından üretilen DC enerjisi AC'ye dönüştürülüyor. Beş ayda kurulan güneş panelleri çatıda 5.250 m2'lik bir alanı kapladı. Enerji verimliliği açısından güney ve doğu cepheleri tercih edildi.

"ESBAŞ'A GES YATIRIMI YAPAN İLK TESİS OLDUK"

İzmir tesisinde gerçekleştirilen güneş enerjisi yatırımının AkzoNobel’in, küresel sürdürülebilirlik çalışmalarını içeren “İnsan.Gezegen.Boya / People.Planet.Paint” yaklaşımı kapsamında gerçekleştirildiğini belirten AkzoNobel Türkiye Ülke Koordinatörü Sanal Limoncuoğlu “Küresel olarak 2030 yılında elektriğimizi %100 yenilenebilir elektrikten sağlama hedefimiz bulunuyor. Biz de Türkiye olarak küresel hedefimize ulaşmaya katkı sağlıyor ve ortak hedefe bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Bu yatırımla elde ettiğimiz karbon emisyonu azaltımı her yıl 42.000 ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer. Ayrıca ESBAŞ’ta güneş enerjisi yatırımı yapan ilk tesis olmaktan da gurur duyuyoruz” dedi.  

CO2 EMİSYONLARINDA 949 TON AZALMA SAĞLANACAK 

Yatırımın AkzoNobel Boya’nın enerji giderlerini yaklaşık yüzde 10 iyileştirerek, mevcut enerji fiyatlarıyla yıllık 180K dolar azaltması öngörülüyor. Enerji maliyetlerinde öngörülen küresel artışlara bağlı olarak, bu tasarruf miktarının ilerleyen yıllarda genişleyeceği tahmin ediliyor. Yenilenebilir enerji kullanımı ile yıllık CO2 emisyonunda da 949 ton azalma sağlanmış olacak. AkzoNobel’in “İnsan.Gezegen.Boya.” yaklaşımında 2030 yılına yönelik ilişkili hedefler arasında, enerji tüketiminin yüzde 30 azaltılması, yüzde 100 yenilenebilir enerji, şirketin en yoğun su kullanılan tesislerinde suyun yüzde 100 yeniden kullanımı ve yeniden kullanılamayan atık miktarının sıfıra çekilmesi de bulunuyor.
 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI