Ako Grup, 2021 yılında hizmete açmayı planladığı Ako Entegre Geri Dönüşüm Tesisi ile Türkiye’nin atık lastiğinin dörtte birini tek başına geri dönüştürmeyi hedefliyor. 30 milyon dolar yatırım bedeliyle hayata geçecek olan proje, Türkiye’nin en büyüğü olacak ve Ankara’da hizmet verecek. 

DEV ENTEGRE TESİS YATIRIMI 

2021 yılında hizmete açılması hedeflenen Ako Entegre Geri Dönüşüm Tesisi ile ilgili detaylı bilgiler veren AKO Lastik Kaplama Genel Müdürü Şevket Bacacı, Türkiye’nin lastik sektöründe en büyük entegre dönüşüm tesisi olacağını belirtti. Bacacı projeyi şu sözlerle anlattı: “Bu tesiste sanayinin kauçuk ihtiyacının karşılanması ve çevreye katkı sağlanması için lastik atıklarının tamamen geri dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu proje kapsamında ayrıca karbon tasarrufu, sıfır artık projesine katkı ve cari açığın azalmasını sağlayacak. Tesis 80 bin metrekare açık, 21 bin metrekare kapalı alanıyla faaliyet gösterecek. Türkiye’de bir yıl içerisinde 350 bin ton lastik atığı ortaya çıkıyor. Bu tesis sayısında bu rakamın dörtte biri nitelikli ham maddeye dönüşmüş olacak” dedi. 

TESİS 2021’DE HİZMETE GİRECEK

2020 yılının Mart ayında inşaatına başlanan yatırımda sona yaklaşıldığını ifade eden Bacacı, 2021 yılında tesisi işler hale getirmeyi öngördüklerini açıkladı. Bacacı: “Bu tesiste geri dönüşüme tabi tutulacak lastikler, niteliklerine göre ayrıştırılarak yüksek teknolojili entegre sistemlerde işlenecek. Bu sayede atıklar otomotiv yan sanayi gibi farklı sektörlerin ihtiyaç duyduğu ham maddeye dönüştürülecek. Sıfır atık projesi de katkı sağlayacak. Tesisin çevre sürdürülebilirliğine önemli katkılarının yanı sıra, ülke ekonomisine de fayda sağlayacağını ifade eden AKO Lastik Kaplama Genel Müdürü Şevket Bacacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de stratejik sektörlerde üretim gerçekleştiren sanayi kuruluşları, her yıl 11 bin ton civarında geri dönüştürülmüş kauçuk türevi ithal etmektedir. 2019 yılı itibariyle ürün prosesinin yüzde 10’luk bölümünü devreye almış olduğumuz bu tesiste kauçuk ve türev malzemelerin atık dönüşümüyle elde edilmesini sağlayacak. İthal ikamesiyle bu alandaki dışa bağımlılık azalacak.” dedi.