Akmerkez, Hollanda merkezli International Renewable Energy Certificate Standard (IRECS) tarafından geliştirilen, yenilenebilir enerji yatırımı ve kullanımını şirketler ile tüketici nezdinde yaygınlaştırmak amacıyla verilen I-REC Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası’nı almaya layık görüldü. Bu sertifikaya göre Akmerkez’in 2022 yılında kullanmayı planladığı 6000 Mwh elektrik enerjisi DORA3 isimli jeotermal enerji santralinden sağlanacak ve elektrik enerjisinden kaynaklanan karbon salınımı sıfır olacak.

TERASTA TARIM PROJESİ 

Akmerkez, sektöründe ilk olan projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Kimyasal kullanmadan şehirde tarım yapma imkanı sağlayan Terasta Tarım projesini hayata geçirdi. Bu proje ile şehirde sağlıklı bir yaşamın mümkün olabileceğini göstermeyi hedefledi ve 2017 yılında 750 metrekarelik bir alanda projeyi devreye aldı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Yönetmeliği’ne uygun olarak ayrıştırılan kâğıt, plastik, metal, cam, pil ve elektronik atıkların yönetimini de gerçekleştiriyor. Bu sayede geri dönüşüme katkı sağlıyor. 

ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

AVM TERASINDA YAĞMUR SUYU DEĞERLENDİRİLECEK 

Akmerkez, suyu en verimli şekilde kullanma hedefiyle yağmur sularını 125 metreküp kapasiteye sahip üç sarnıçta topluyor. Toplanan suyu hem sulamada kullanıyor hem de tüketimi azaltarak dolaylı yoldan karbon salımını en düşük düzeyde tutuyor. Sürekli yapılan teknik çalışmalar sonucunda sağlanan tasarruflarla 2020 yılında emisyonu yaklaşık 3 bin 500 tona kadar düşürmeyi başaran Akmerkez, yenilenebilir enerji kullanımı kapsamında aldığı I-REC sertifikası ile enerji tasarrufu ve verimliliğine verdiği önemin de altını çiziyor.

YEŞİL ENERJİ KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASINA KATKI SAĞLIYOR

I-REC Sertifikası'yla yeşil enerji kullanımının yaygınlaştırılmasına, tüketicilerin bilinçli ve güvenilir bir seçim yapmasına katkı sağlanıyor. Üretimlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak da dahil olmak üzere belirli kriterleri yerine getirebilen tesisler, oluşturulan veri tabanına kaydolarak yenilenebilir enerji sertifikalarını almaya hak kazanıyor. I-REC sertifikaları, CDP (Karbon Saydamlık projesi), GHG Protokolü veya diğer sera gazı standartlarında yer alan 'Kapsam II' emisyonlarını azaltma amaçlı olarak da kullanılabiliyor.