Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi’nde çoğunluğu Türk şirketleri olmak üzere 400’den fazla şirketin tedarikçi olarak çalıştığını açıkladı. Bloomberg HT TV’de yayınlanan Finans Merkezi programında Açıl Sezen’in sorularını yanıtlayan Zoteeva, “Bizim tedarik zincirimizde 400’den fazla şirket yer alıyor. Bunların çoğunu yerel şirketler oluşturuyor.  İnşaatın ana yüklenicisi Rus Titan-2 ve Türk IC İçtaş’ın birleşiminden oluşan ortak girişim, bizim çalışma bölgemize alt yüklenicileri çekebiliyor. Çünkü onlar Türk şirketleri ile mükemmel şekilde işbirliği yapabiliyorlar” dedi.
Zoteeva, Akkuyu Projesi’nin hayata geçirilmesinin Türkiye’de nükleer teknolojilerin gelişmesi için olduğu kadar, Türkiye’nin dünyanın önde gelen barışçıl amaçla nükleer enerji kullanan ülkelerinin bulunduğu kulübe katılması için de önemli bir adım olduğunu kaydetti. Zoteeva, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile birlikte geliştirdikleri yerlileştirme programı çerçevesinde Türk üreticilerinin nükleer şartnamenin yüksek standartlarını karşılayabildiklerini ve bu kriterlere uygun üretim yapabildiklerini de belirtti. 

"NÜKLEER ŞARTNAMENİN YÜKSEK STANDARTLARINA UYUM SAĞLANDI"

“Bu projede yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yerlileştirme olacak” diyen Zoteeva, metal çubuklar, metal barlar, kablolar ve borular ve diğer metalürji ekipmanları gibi çok sayıda ihtiyacın Türkiye’de üretildiğini söyledi.  Türk şirketlerinin başarısına dikkat çeken Genel Müdür Zoteeva, “Biz Türk şirketlere nükleer şartnamenin yüksek standartlarını nasıl karşılayabilecekleri konusunda eğitim vermek için çok zaman harcadık. Bunun için çok emek verdik. Onlar da bu konuda çok başarılı oldular ve şimdi yollarında iyi bir şekilde ilerliyorlar” şeklinde konuştu.

PROJE İSTİHDAMI ARTIRDI 

Akkuyu NGS Projesi’nin istihdam açısından da Türkiye’nin en önemli projesi olduğunu vurgulayan Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva,  “Şu anda sahada 8 bin kişi çalışıyor. Bunların içinde işçiler, teknik mühendisler ve ofis çalışanları da var. Ve yüzde 80’i Türk vatandaşı. Yani neredeyse bütün çalışanlarımız Türk. Çok fazla insan çalışıyor Akkuyu projemizde. İnşaatın en yoğun döneminde sahada yaklaşık olarak 12 bin kişi çalışıyor olacak. Santrali devreye aldığımızda da yaklaşık 4 bin kişi çalışacak” ifadelerini kullandı.