Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, yerleşkesinde geçtiğimiz yıl 500 kilovat büyüklüğünde Fotovoltaik Güneş Enerji Santrali Kurulumu gerçekleştirildi. Proje sayesinde, yılda 900 bin TL civarında tasarruf sağlanıyor. Bu proje sayesinde üniversite elektrik ihtiyacının yazın yüzde 50’sini bu santralden karşılarken kışın da yüzde 10’unu elde ediyor. 

GES PROJESİNİN YATIRIM BEDELİ 3 MİLYON 300 BİN TL 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, “Ağrı Türkiye'nin ikinci dereceden en önemli güneş enerjisi elde edilebilen illerinden biri. Biz de bu durumu dikkate alarak Ağrı'da güneş enerjisiyle üniversitemiz ve ülkemize katkı sağlamak adına projemizi faaliyete geçirdik. Güneş enerji santralinin 3 milyon 300 bin civarında maliyeti oldu. Ortalama olarak 900 bin lira civarında yıllık gelir elde ediyoruz." dedi. Karabulut, üniversite kampüsünün elektriğinin kış aylarında yüzde 10'unu güneş enerjisinden sağladıklarını dile getirerek, bu oranın yaz aylarında yüzde 50'ye çıktığını ifade etti.

SİSTEM KENDİNİ 4 YILDA AMORTİ EDİYOR 

Karabulut, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Yıllık ortalama 900 bin lira civarında katkı çok önemli. Güneş enerjisi aslında ticari anlamda da çok uygun bir enerji kaynağı. Yaklaşık 4 yıllık sürede bu sistem kendisini amorti ediyor ve ondan sonra bir anlamda bedava size kalıyor. Bu da üniversitemiz için oldukça önemli bir kaynak olarak devam ediyor. Bu yıl ortalama 800 bin lira civarında gelir elde ettik." dedi. (AA)