Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelerde nükleer ve doğal gaz alanlarındaki enerji yatırımlarının sınıflandırılmasıyla ilgili olarak uzman danışma sürecini başlattı. Yapılan açıklamaya göre sınıflandırma ile AB'nin 30 yıl içinde iklim dostu bir kıta olma hedefine ulaşmak için yatırımları ihtiyaç duyulan faaliyetlere yönlendirmeyi amaçlıyor. 

YEŞİL ENERJİ YATIRIMLARI FİNANSMANA DAHA KOLAY ERİŞİM SAĞLIYOR 

Yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği ülkeleri enerji üretim kaynaklarının farklılık gösteriyor. Avrupa'nın bazı bölgelerinin enerji hala ağırlıklı olarak yüksek karbon salan kömüre dayanıyor. Bilimsel tavsiyeler, mevcut teknolojik ilerleme ve üye ülkeler arasında değişen geçiş zorlukları dikkate alınıyor. AB Komisyonu'nun doğal gaz ve nükleerin enerjide yenilenebilir temelli bir dönüşümü kolaylaştıracak araçlar olarak görüyor. Doğal gaz ve nükleerin iklim dostu dönüşüme katkıda bulunuyor. Bu enerji kaynaklarının açık ve sert koşullar altında yeşil yatırım sınıflandırması çerçevesinde yer alacak. Uzman danışma sürecinin tamamlanmasından sonra AB Komisyonu ilgili mevzuatı onay için ocak ayı içinde AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'na (AP) gönderecek. Avrupa Birliği'nin yeşil sınıflandırmasına dahil olan enerji yatırımları finansmana daha kolay erişim sağlıyor.

GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE GLOBALDE NÜKLEER VE GÜNEŞ ENERJİSİ YÜKSELİŞTE

ŞU MADDELER ÖNE ÇIKIYOR: 

•    AB Komisyonunun taslağında, çevreye zarar vermeyen ve atıklarını güvenli biçimde tasfiye edebilecek nükleer enerji santral yatırımları yeşil ve sürdürülebilir ekonomik aktivite olarak sınıflandırılıyor.

•    Nükleer santrallerin yeşil yatırım sınıfında yer alabilmesi için 2045 yılından önce ruhsat alması gerekiyor.

•    Yeşil yatırım olacak doğal gaz yatırımları kömürün yerine geçecekse kilovatsaat başına 270 gramdan daha az karbon emisyonu salması gerekiyor. 

•    İnşaat izninin 2030 yılından önce alınması şart olarak öne çıkıyor. (AA)