Esas Gayrimenkul, 17 Burda AVM’nin çatısına “Yap İşlet” modeliyle güneş enerji santrali kurdu. GES projesi tamamlandı. Toplam 22 bin metrekare alan üzerine kurulan 3 MWp kurulu güce sahip GES projesi Türkiye’deki ticari gayrimenkuller arasında açılan en büyük sistem olarak dikkat çekti. Üretilen enerji alışveriş merkezinin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu üretecek. 

ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ ASSAN PANEL’İN YÜKSEK PERFORMANSLI ÇÖZÜMLERİ

ÇANAKKALE’DEKİ GÜNEŞ VERİMLİLİĞİ ESAS ALINDI 

Güneş enerji santrali hem Çanakkale’deki güneş verimliliği hem de binanın mimari yapısı dikkate alınarak hazırlandı. 17 Burda AVM’de kurulan GES sisteminde, I-REC (International Renewable Energy Certificate) sertifikalı enerji üretiliyor. Üretilen enerji ile alışveriş merkezinin toplam elektrik tüketiminin yüzde 30’u ve AVM’nin anlık güç ihtiyacının tamamı karşılanabilecek. Kurulan sistem aynı anda 856 evin tükettiği enerjinin karşılanmasına, 701 ton atığın geri dönüştürülmesine ve 1.025 ton kömürün yakılmasına eş değer enerji üretiliyor. Bu sayede 2.051 ton karbonun doğaya salınımı da engellenmiş oluyor. 

YENİ PROJELER YOLDA 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Esas Gayrimenkul Varlık Yönetimi Lideri Nevzat Yavan, “Bu projede sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım attık. İlk güneş enerji santralini kurmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 2022 yılı içerisinde 01 Burda, 39 Burda ve 41 Burda AVM’de de güneş enerji sistemi kurmayı planlıyoruz. Bu sayede alışveriş merkezlerimiz toplam 7 MWp kurulu güce sahip olacak. Adı geçen 4 Burda AVM’sinin toplam ortak alan tüketiminin yüzde 72’sini IREC sertifikalı yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağız. 2030 yılına kadar bu oranı portföy genelinde %100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu 4 AVM’mizin tamamında GES sistemi faal olduğunda yaklaşık 2.140 evin tükettiği enerjiyi karşılayabilecek ve 5.128 ton karbonun doğaya salınımını engelleyecek. Esas Gayrimenkul olarak, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlarken sektörümüze ilham vermeye devam edeceğiz.” dedi.