SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’nin 10 yıl içerisinde gerçekleştireceği enerji verimliliği çalışmaları ile sahip olacağı değerlerle ilgili önemli bir raporu kamuoyu ile paylaştı. Rapor göre enerji verimliliği çalışmaları sayesinde 18 milyon hanenin elektrik tüketimine eşdeğer bir tasarruf sağlanabileceği ortaya koyuldu. 

54 MİLYAR DOLAR YATIRIM GEREKLİ 
  
Lansmana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can ile TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler ve Uluslararası Enerji Ajansı Kıdemli Analisti Heymi Bahar katıldı. Açıklanan rapora göre, 2020 ila 2030 yılları arasında enerji verimliliği, elektirifikasyon ve dağıtık enerji projelerinin hayata geçmesi için bu alanlara 54 milyar dolar yatırım yapıılması gerekiyor. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇÖZÜMLERİ AVANTAJ GETİRECEK 

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, enerji verimliliği ile ilgili teknoloji ve çözümlerin çeşitliliği sayesinde birçok faydanın öne çıktığını belirtti. Faydaların arasında ise maliyetlerin düşürülmesi, enerji dönüşümünün hızlanması gibi konuların olduğuna değindi. Hakman, “Türkiye’de enerji verimliliği aynı yenilenebilir enerji kaynakları kadar önemlidir.” dedi. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ DÜŞÜK MALİYETLİ KAYNAK

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Dr. Değer Saygın, enerji verimliliğinin hem yerli hem de geri ödeme açısından düşük maliyetli bir kaynak olarak ilk seçenek olduğunu söyledi.  Saygın, raporun amacını ise şu sözlerle açıkladı “Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2017-2023’ün devamındaki Türkiye’nin enerji verimliliğinin teknik ve ekonomik potansiyelinin 2030 yılına kadar değerlendirilmesini amaçlıyoruz. Ayrıca bu planların hayata geçirilmesi için gerekli olan tüm mevzuatların, işlerin, politikaların ve finansman modellerinin belirlenmesi konusunda da analizler gerçekleştiriyoruz” dedi.