Türkiye’de 2022 yılında elektrik üretimini artırmaya yönelik planlarda güneş ve rüzgar enerjisi ilk sırada yer alıyor. 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre Türkiye’nin elektrik kurulu gücünün bu yıl sonu itibarıyla 100 bin 607 MW’a ulaşması bekleniyor. 2022 yılının sonunda ise bu rakamın 102 bin 423 MW’a çıkması hedefleniyor. Hidroelektrik kapasitesinde 32 bin 228 MW’a yükselmesi bekleniyor. Rüzgar enerjisinin 2022 yılında 10 bin 900 MW’a çıkası hedefleniyor. Güneş enerjisinde ise hedef yıl sonuna kadar 7 bin 750 MW’a ulaşmak. 2022 yılı sonunda ise 8 bin 750 MW’a ulaşması bekleniyor. Jeotermal, biyokütle ve atık ısı kurulu gücünün yıl sonunda 3 bin 435 MW’a, gelecekyıl sonunda ise 3 bin 536 MW’A yükseleceği öngörülüyor.

Tüm bu hedeflere ulaşabilmek içinse yatırımlara hız verildi. Türkiye’nin üretim faaliyetlerine devam eden önemli fabrikaları çatı alanlarına kurduğu güneş enerji santrali projeleriyle hem kendi enerjilerini üretiyor hem de rekabette öne çıkıyor. Yatırım yapmaya karar veren yeni fabrikalar arasında ise Barem Ambalaj, Copa Isı Sistemleri, Erinci Plastik, Ode Yalıtım, Avşar Emaye ve Sanko Tekstil gibi önemli isimler yer alıyor. Projelerle ilgili detayları, fabrikaların enerji maliyetlerini nasıl azalttığını yayınlarımıza taşımaya devam edeceğiz.

Bu ay kapağımıza konuk olan Optimum Mekatronik Otomasyon fabrikası, kurduğu güneş enerji santrali ile tükettiği enerjinin yüzde 60’ını kendisi üretiyor. Optimum Mekatronik Otomasyon Kurucu Ortak Abdürrahim Arslan ve Optimum Mekatronik Otomasyon Kurucu Ortak ve Genel Koordinatörü HarunDumanlı bize santral projesinin detaylarını ve teknik olarak öne çıkan avantajlarını anlattı.

Yeni sayımızı keyifle okumanız dileğiyle...