Eratech, Cobot Teknolojileriyle Sanayide Verimlilik ve Güvenliği Yeniden Tanımlıyor
Eratech, Cobot Teknolojileriyle Sanayide Verimlilik ve Güvenliği Yeniden Tanımlıyor
İçeriği Görüntüle

Endüstriyel robotlar, küresel piyasa değeri 16,5 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmış durumda. Robotik sistemler yaşadığı bu yükselişle artık yalnızca otomotiv sektöründe değil; gıda, ambalaj, metal işleme, sağlık, lojistik ve daha pek çok sektörde de yatırımların odak noktası haline geldi. ZYD Teknoloji Kurucusu, Endüstriyel Otomasyon Uzmanı Zeyd Emrah İlkkahraman, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söylüyor:

ROBOTLAR VERİMLİLİK, KALİTE VE GÜVENLİKTE YENİ STANDARTLAR SUNUYOR

“Endüstriyel üretim son 50 yılda birçok dönüşüm geçirdi. Ancak bugün, üretimin en keskin değişimi, endüstriyel robotların yaygınlaşmasıyla yaşanıyor. Üretime hız, hassasiyet ve tutarlılık kazandırıyor. İnsan gücünün sınırlarını aşan bu sistemler, özellikle tekrar eden, tehlikeli veya yüksek hassasiyet isteyen işlerde hem maliyet avantajı hem de kalite artışı sağlıyor. Örneğin, bir kaynak robotu bir işlemi aynı hassasiyetle gerçekleştirebilirken; bir paletleme robotu binlerce ürünü hata payı olmadan sınıflandırabiliyor."

Robotik sistemlerin endüstriyel alanda sağladığı avantajlara değinen Zeyd Emrah İlkkahraman, “Bunların başında verimlilik artışı, iş güvenliği, ürün kalitesinde standartlaşma, işgücü maliyetinde azalma ve üretim sürekliliği geliyor. Ayrıca robotların nesnelerin interneti sistemlerine entegre edilmesi sayesinde uzaktan izleme, performans analizi ve kestirimci bakım gibi dijital yetkinlikler de kazandırılabiliyor. Bu yönüyle robotlar sadece fiziksel değil, dijital dönüşümün de temel taşlarından biri haline geliyor” diyor ve şunları ekliyor:

KOBİ’LER İÇİN EĞİTİM, TEŞVİK VE YERLİ YAZILIM ŞART

“Yine de geliştirilmesi gereken bazı kritik alanlar var. Türkiye’deki KOBİ’lerin robotik dönüşüme adapte olabilmesi için daha fazla teşviğe, eğitim programına ve yerli yazılım çözümlerine ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca bazı özel uygulamalarda esneklik, yapay zekayla desteklenen görüntü işleme sistemleri ve hızlı programlama dilleri gibi alanlar da önümüzdeki dönemde geliştirilmesi gereken başlıklar arasında yer alıyor.

Gelecekte üretim tesisleri daha esnek, daha akıllı ve daha otonom hale gelecek. Bu vizyon doğrultusunda robotik sistemleri sadece bugünün değil, yarının ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde kurgulamak şart.