Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına IEP Technologies Genel Müdürü Emre Ergün konuk oldu. Patlama koruma ve engelleme sistemlerinin konuşulduğu programda Türkiye’nin durumu da değerlendirildi.

Patlama koruma sistemlerini iki gruba ayıran Ergün, birincisini endüstrideki üretim hattında yer alan makinelerin içinde olası bir patlama ve sonrasında bir takım sistemler ile bu patlamanın etkilerini azaltmak üzerine kurulu bir sistem olarak tanımlıyor. Ergün böylelikle hem patlamanın üretim hatlarına etkisini azaltıp hem de yayılmasını engellemenin amaçlandığını belirtti.  İkincisi ise; patlamaya sebep veren alev kaynakları tarzı şeylerin önceden karar verilerek yok edilmesini sağlayan sistemler olarak tanımlanıyor. 

Ergün, “Tesislerde özellikle yanıcı tozlar, gazlar ve hibrit durumların yani tozlarla birlikte sıvı buharların bir arada bulunduğu üretim hatlarının korunmasında kullanılan sistemlerdir diyebiliriz. İlaç, gıda, kimya ve plastik gibi sektörlerde bu ürünleri işleyen proseslerde koruma sağlamak amacıyla kullanılıyor.” dedi.

“ELİMİZDE NET VERİ YOK”

Türkiye’de endüstriyel patlamaların hangi sektörlerde, hangi ekipmanlardan kaynaklanarak oluştuğuna dair bir verinin bulunmadığını belirten Ergün, Kimya Mühendisleri Odasının her sene yayınladığı ‘yangın patlamalar’ çalışmasında da bu verilerin genel anlamıyla verildiğini ve detaylara girilmesinin çok mümkün olmadığını kaydetti. 

“ENDÜSTRİYEL PATLAMALAR CİDDİ KAYIPLARA YOL AÇIYOR”

Kurumların birçoğunun patlama koruma ve engelleme sistemlerine yatırım yaptığını ve bunun da üretimlerine olumlu şekilde yansıdığını belirten Ergün, aynı depremde olduğu gibi patlamaların her gün olmasının beklenmediğini ancak olduğunda da felaketlere yol açabilecek durumların engellenmesi için sistemlerin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Endüstriyel patlamalarda hem ciddi insan kayıplarının yaşanabileceğini hem de üretimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle üretim kayıpları, iflas ve pazar kayıpları gibi sonuçlarının olacağını da ifade etti.

“GÜVENLİK ÖNLEMLERİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

Türkiye'de yaklaşık 200 bin işletme bulunduğunu ve bu işletmelerin 20 bin kadarının modern tip denilen işletmeler olduğunu vurgulayan Ergün, bu işletmelerin sadece %20’si kadarının güvenlik önlemleri ve patlamalara karşı korunma ve engelleme önlemlerini aldıklarını belirtti. Ergün, Türkiye’nin bu konuda nispeten geri kaldığını ve 2016 yılında yapılan çalışmalar ve yürürlüğe giren yönetmelik neticesinde daha aktif rol oynadığını sözlerine ekledi.