Endüstrideki devrimsel dönüşümü uzun süredir yakın takibe alan büyük şirketler, hiç denenmemiş ve örneğine rastlamakta zorluk çekeceğimiz robotik uygulamaları çoktan Ar-Ge merkezlerinde hayata geçirdiler. Rekabetçi üretim koşullarının korunması için nasıl ki teknolojik yatırımlara öncülük edilmesi gerekiyorsa, yeni üretim modellerine de ayak uydurmak gerekiyor. 

Ülkeler geleceğin üretim modelleri konusunda da birbirleri ile bir yarış içindeler. Kendileri ya da bölgeleri için fayda yaratacak programlar oluşturuyorlar. Gelişme yolunda olan ülkelerde imalat sanayinin yapısı hammadde ve emeğe dayalı üretimden, teknoloji yoğun üretime dönüşüyor. Dolayısıyla, ekonomilerin karşılaştırmalı üstünlüğünü yeni teknolojiler belirliyor. Hızlı teknolojik gelişmenin yanında, dünya ticaretinin giderek serbestleşmesiyle beraber rekabet de hızla artıyor.  Durum böyleyken Türkiye’nin de kendine özel bir üretim modeli oluşturma vakti gelmiştir belki de…

::::::::

Bu sayımızda Türkiye’de Ar-Ge çalışmaları kapsamında ciddi yatırımlar yapan Arçelik’in Kocaeli tesisinde Kasım ayında faaliyete geçirdiği Atölye 4.0 oluşumunu sayfalarımıza taşıdık. bu değerli röportajı kaçırmamanızı öneririm.

::::::::


Mobilya ana ve yan sanayideki robotlu örnekleri ele aldığımız bu sayımızda üreticilerin yüzde 90’ı baza, koltuk ve bunun gibi eşyaların iskelelerini kaynatmak için robotları tercih ediyor. Her üreticide olduğu gibi mobilya üreticileri de az sayıda robotla üretime başlayıp, verim aldıkça robot yatırımlarını hızlandırıyor.  Aynı noktadan, aynı hızda ve aynı kalitede kaynak yapmak… İşte üretimin en can alıcı noktası…

Temmuz sayımızı keyifle okumanızı dilerim….