Endüstride her yeni sistem ortaya çıkma zaman dilimine göre üretim hatlarına katkısı ölçüsünde o dönem endüstrisinin gözbebeği olmuştur. Örneğin, bir zamanlar talaşlı imalatın demirbaş makinaları olarak kullanılan konvansiyonel torna ve freze tezgahları günümüzde yerini çok eksenli CNC takım tezgahlarına bırakmıştır. Benzer şekilde metal sac işleme makinaları alanında konvansiyonel kesme makinaları yerlerini artık daha yüksek hassasiyette işlem gören su jeti, lazer kesme, plazma kesme makinalarına bırakmıştır. Yine gelişmiş bir örnek olarak, kaynak teknolojileri alanında, ergitme esaslı kaynak yöntemlerinden biri olan MIG/MAG kaynağı, kontrollü parametre verisi alınabilen robotlu ark kaynağına dönüştürülerek eklemeli imalat teknolojisinin gelişimini hızlandırmıştır. Bu örneklere benzer evrimsel gelişmeleri endüstrinin her alanında görmek mümkündür.

Günümüzde artık endüstri her alanda olduğu gibi, kullanılan makina konusunda da makinanın akıllısını tercih etmektedir. Akıllı nesneler, akıllı malzemeler, akıllı sensörler derken artık endüstri yeni sanayi devriminin ihtiyaçları doğrultusunda entegre akıllı fabrika konsepti sistemine girmek zorunda kalmıştır. Firmaların dijital teknolojileri ve dijitalleştirilmiş verileri kullanarak başta ürün geliştirme süreci olmak üzere tedarik zincirlerinden, satış stratejilerine kadar tüm alt sistemleri iyileştirme çabaları akıllı fabrikalara yönelimi ivmelendirmiştir. 

Bu aşamada, endüstriyel robotlarda akıl yarışında birinci nesil, ikinci nesil veya yeni nesil kolaboratif robotlar (cobotlar) olarak kendi kulvarlarını oluşturmuşlardır. Önceleri fabrikalarda çalışan işçilerin asistanları olarak görev alan kolaboratif robotlar, artık üretim hatlarında otonom olarak kendi üzerine düşen görevi yerine getiren iş arkadaşı konumuna terfi etmişlerdir.

Pandemi sonrası yeni normalde otonom robotların daha hangi alanlarda insanların kulvarına gireceğini kestirebilmek şimdiden çok mümkün görünmüyor ama, gelişen makina öğrenmesi ve yapay zeka algoritmaları ile birçok iş kolunda tercih sebebi olmaları kaçınılmaz görünüyor. 

Akıllı fabrikalar konseptinde makinalar, insan-makina etkileşimi ile her geçen gün yeni bir dijital kimlik kazanıyor ve daha verimli bir takım çalışması modeli ortaya çıkarıyor. Makinaların internetinin sağladığı konforu çok yakın zamanda endüstrinin birçok alanında daha somut olarak göreceğiz. Makinaların interneti vasıtasıyla aynı dili konuşan makina ailelerinin, işbirliği içerisinde dijital üretim ile akıllı fabrikaların çıktı hedeflerine ulaşmaya çalıştıklarına tanık olacağız.

Önümüzdeki aylarda akıllı fabrikalar ve bu kapsamda gelişen robotik sistemlerle ilgili yeni fikir ve gelişmeleri sizlerle paylaşmak üzere, hepinize inovatif robotik çözümlerle dolu sağlıklı bir ay diliyorum.