Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden, "Saat başı üretim adedini 160’tan 236’ya çıkaran ProManage Cloud, üretim hızını da yüzde 50 artırıyor." dedi.

"TÜM OPERASYONLAR DİJİTAL ARAÇLARLA YÖNETİLMELİ"

İleri teknolojileriyle üretim yönetimini dijitalleştiren Doruk, rekabetçi üretim için izlenmesi gereken yol haritasını anlattı. Rekabetin gün geçtikçe arttığı endüstrinin yeni evresinde üretim operasyonlarını iyileştiren Doruk’un Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden, uluslararası standartlarda tasarlanmış Türkiye orijinli akıllı üretim yönetimi sistemi ProManage ile işletmelerin kendilerini sürekli ve otomatik olarak geliştirebilmesi için takip etmeleri gereken yol haritasını paylaştı.

Özden, fabrikalarda üretim yönetimiyle ilgili tüm operasyonların dijital araçlarla yönetilmesinin rekabette önde yer almak adına zorunluluk olduğunun altını çizdi.

"EN HIZLI VE ESNEK ÜRETEN VERİMLİLİĞE ULAŞABİLİR"

Üretimde rekabete etki eden dört alanın bulunduğunu kaydeden Özden, söz konusu dört alanı "Birinci kategoride yer alan ürün tasarımı, müşterilerin gelecekte ihtiyaç duyacağı yenilikçi ürünleri bugünden tasarlayabilmek olarak tanımlanabilir. İkinci kategoride yer alan inovasyon; sipariş, satış, üretim, sevk ve servis alanlarındaki inovatif yaklaşımları içine alıyor. Üçüncü kategoride yer alan ve işletmelerin yaşam döngüsü için hayati olan verimlilik ise daha düşük maliyetle daha çok miktarda üretim yapabilme kabiliyetini ifade ediyor. Dördüncü ve son kategoride yer alan çeviklik de üretilen ürünleri daha kısa sürede daha esnek şekilde teslim edebilmeyi kapsıyor." diyerek açıkladı.

Ayrıca ürün teslim süreleri ve satış fiyatının da pazarda rekabetçi olunması adına gereken önemli yapı taşları arasında olduğunu kaydeden Özden, "Verimliliğin birim zamanda ve birim kaynak kullanılarak en fazla ürünü üretmekle ilgili olduğunu unutmamak gerekiyor. Örneğin, bir şirkette üretim performans analizlerinin yapılmadığını ve analizlerle paralel olarak iyileştirme faaliyetlerinin yerine getirilmediğini düşünelim. Bu işletmede birim zamanda üretilen ve satılabilir ürün miktarı, olması gerekenin yüzde 20, hatta bazı işletmelerde yüzde 40 altına kadar düşebilir." dedi.

"BİLİNMEZLERİ ORTADAN KALDIRIYOR, VERİMLİLİK SAĞLIYOR"

Endüstrinin üretim yeteneğini artırarak rekabetçi bir yapıya bürünmesi için konvansiyonel yöntemlerden çok akılcı çözümlerin uygulanması gerektiğini vurgulayan Özden, iki yöntem arasındaki farkı şöyle özetledi:

“Üretim yönetimini manuel olarak yürüten bir işletme; üretilen ürün miktarını biliyor, hurda ve firelerin miktarı belli durumlarda tespit edilebiliyor. Tamir miktarları ve bunlar için harcanan zaman da ortalama olarak belirlenebiliyor, ancak makinanın üretmek yerine dururken geçirdiği süre ve bu duruşun nedenleri net olarak bilinemiyor. Üretimin nominal hızı yani birim zamanda kaç adet ürünün üretilmesi gerektiği konusundaki bilgiler de oldukça zayıf kalıyor. Dolayısıyla makine durmamışsa bile üretim hızının uygun seviyelerde olup olmadığı ortaya çıkarılamıyor. Makinenin net olarak kaç saat çalışıp kaç saat durduğunun tespit edilebilmesi için operatörlerin ilgili verileri manuel olarak kağıda yazması gerekiyor. Bu da iş gücünün kaybına yol açıyor. Bunun yerine çalışanların üretim ve ürün kalitesine odaklanmaları çok daha efektif sonuçlar sağlıyor. Bu noktada devreye giren Doruk imzalı ProManage Üretim Yönetim Sistemimiz ise makinanın üretimini dijital olarak takip etmeyi, istenilen tüm bu ilgilere net ve şeffaf biçimde sahip olmayı kolaylaştırıyor. IoT, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanan ProManage; kayıpların kök nedenlerini kolaylıkla tespit ederek doğru alana doğru müdahalenin yapılmasını sağlıyor. Bu durum üretime, verimliliğe ve kârlılığa yansıyarak rekabet üstünlüğü kazandırıyor."

BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI BAMBUM’DAN KÜTAHYA’YA YENİ FABRİKA YATIRIMI

"REAKTİFLİKTEN PROAKTİFLİĞE ÇEVİRMEK GEREKİYOR"

Türkiye’de üretimde dijital dönüşüm rehberi olarak konumlandıklarını belirten Özden, rekabetçi üretimin başlangıç noktasının üretim operasyonlarını dinamik biçimde yönetmek olduğunu dile getirdi.

Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Özden, işletmelerdeki iş yapış tarzını reaktiflikten proaktifliğe çevirmek gerektiğini ifade ederek, sözlerini şu şekilde noktaladı:

“ProManage çatısı altındaki üretim yönetim sistemlerimiz; proaktif ve anlık biçimde işletmenin ve işletmedeki operasyonların en yüksek performans alınacak şekilde 7/24 yönetilmesini sağlıyor. Üretim iş sonuçlarını otomatik olarak geliştiren bu sistemler, işletmelerdeki üretim planlamadan sevkiyata kadar olan tüm üretim, kalite test, bakım yönetimi konulu operasyonları belli standartlarda yerine getirmeyi kolaylaştırıyor. İşletmeler, böylece global rekabet ortamında kazanan olmak için gerekli tüm argümanlara sahip oluyor. En yeni teknolojimiz ProManage Cloud ise işletmelerin dijitalleşmesini engelleyen negatif etkenleri ortadan kaldırarak firmalara rekabetçi bir yapı kazandırıyor. Firmaların dijital, otomatik ve güvenilir ölçümlerle üretim yönetim süreçlerini iyileştirmesini sağlıyor. Saat başı üretim adedini 160’tan 236’ya çıkaran ProManage Cloud, üretim hızını da yüzde 50 artırıyor."