Ericsson ve Turkcell iş birliğiyle 5G teknolojisiyle "Otonom Mobil Robot” (Autonomous Mobile Robot – AMR) demo uygulaması gerçekleştirildi. Türkiye’deki ilk endüstriyel kullanım örneğinin başarıyla ortaya konduğu uygulama; Ericsson'un Endüstri 4.0 iş ortakları, Milvus Robotics ve küresel sensör çözümleri üreticisiyle yapılan çalışma ile Turkcell'in İstanbul Kartal Plaza'da kurulu 5G deneme sahasında yapıldı.

ENDÜSTRİYEL MODEM ENTEGRE EDİLDİ, LAZER ALAN TARAYICI SAĞLANDI

Demo çalışması çerçevesinde, Ankara merkezli AMR üreticisi Milvus Robotics ürünü SEIT1500 model otonom mobil robota 5G SA bağlantı teknolojisine sahip bir endüstriyel modem entegre etti.

Endüstriyel uygulamalara yönelik sensör ve sensör çözümlerinin küresel bir üreticisi olan Ericsson'un Endüstri 4.0 ortağı, rotadaki kör noktaları belirlemenin yanı sıra yapay zekanın da kullanıldığı AMR'nin çalışmasını engel oluşturabilecek ya da yavaşlatabilecek nesneleri tespit etmek adına bir güvenlik lazer alan tarayıcı sağladı.

HEM GENEL HEM DE ÖZEL ŞEBEKEDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Söz konusu uygulama, 5G standalone teknolojisi kullanılarak, hem genel şebekede şebeke dilimleme teknolojisiyle hem de özel şebekede gerçekleştirildi.

Demo, 5G ve özel şebekelerin Türkiye'deki endüstrilerin yoğun adette bağlı cihazlarla AMR'lerin üretim ortamında serbestçe dolaşabilmesine imkan veren, ciddi oranda veriyi yapay zeka desteğiyle işleme ve yönetme becerisini de öne çıkartmaktadır.

KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM KASTAMONU ENTEGRE'NİN 5 ANA STRATEJİSİNDEN BİRİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Uygulamada, durma süresi ve gecikmenin endüstriyel bir sistem açısından en kritik bileşenler olduğu ve operasyonlar genelinde güvenliğin sağlanmasında çok önemli bir rol oynadığı göz önünde tutulduğunda, 5G teknolojisinin endüstriyel operasyonlar için güvenliği artıran düşük gecikme ve gerçek zamanlı veri aktarımı yetenekleri de gösterildi. 

"ÖZEL MOBİL ŞEBEKE YOLCULUĞUMUZDA ÖNEMLİ BİR AŞAMA"

Demo çalışmasıyla ilgili görüşlerini paylaşan Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, yapılan uygulamanın gelişmekte olan dijital teknolojilerin ve akıllı endüstriyel uygulamaların yapılmasını mümkün hale getiren özel mobil şebeke çözümleri geliştirme yolculuğunda kritik önemde bir aşama olduğunu belirtti.

Özel mobil şebekelerin yakın zamanda Türkiye'nin endüstriyel iletişim altyapısının önemli bir bileşeni olacağını düşündüklerini kaydeden Sezgin, "Turkcell olarak Türkiye’nin dijitalleşmesindeki öncülüğümüz çerçevesinde en son teknolojileri hayata geçirmek ve Türkiye'deki işletmelerin endüstriyel dönüşüm süreçlerini hızlandıran bağlantı çözümleri geliştirmek için iş ortaklarımızla beraber çalışmayı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

"BİR DİZİ AKILLI FABRİKA UYGULAMASININ KAPISINI AÇIYOR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın ise, beraber Ar-Ge faaliyetleri yürüttükleri uzun vadeli iş ortakları Turkcell'in Türkiye'deki işletmelerin endüstriyel dönüşüm yolculuğuna destek vererek geleceğe hazırlayacak tüm bağlantı teknolojilerine uyumlu bir şebeke oluşturmasında desteklemeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Hem sensör ve sensör çözümleri üreticisi küresel iş ortaklarının ürünleri hem de Milvus Robotics'in çözümleriyle birleştirdikleri demo uygulamasıyla, Turkcell'in 5G şebekesini kullanarak Sanayi 4.0'a  yönelik önemli örneklerden birini gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalçın, "Güvenli AMR geçişi demo uygulamasının başarıyla gerçekleştirilmesi, endüstriyel alanda 5G'ye hazır mobil şebekelerin önemini vurgulamakla kalmayıp, aynı zamanda ülke genelinde bir dizi akıllı fabrika uygulamasının kapısını da açmaktadır." dedi.

ÖZEL ŞEBEKE VE GENEL ŞEBEKE AĞ DİLİMLEME NEDİR?

Ericsson Private 5G, hem LTE, hem de 5G SA teknolojisini aynı anda sağlayan tek sunuculu bir özel şebeke ürünüdür.

Ağ dilimleme ise genel şebeke yatırımlarından faydalanan iletişim servis sağlayıcılarına, bağımsız 5G bağlantı hizmetinden faydalanmak isteyen kurumsal müşterileri için farklı bir seçenek olarak öne çıkıyor.