Ayvos, geliştirdiği Yapay Zeka Tabanlı İş Güvenliği Otomasyonu (EWSAI - Electric Work Safety with Artificial Intelligence) projesi ile makina öğrenimi ve derin öğrenme tabanlı görüntü işleme altyapısıyla iş güvenliği açıklarının yüzde 90 doğruluk oranıyla tespit ederek insan hayatının korunmasını sağlıyor.

Projede pano, trafo, elektrik hattı alanlarında işlem öncesi ve esnasında çalışanların kıyafet/ekipman uygunluğunun akıllı şekilde analizi yapılıyor, uygun olmayan veya eksik tespiti ile anlık olarak amir pozisyonundaki kişilere duruma ilişkin uyarı verililiyor.

ELEKTRİK-ENERJİ DAĞITIMINDA İŞ GÜVENLİĞİNİ ARTIRIYOR

Proje, elektrik-enerji dağıtım operasyonlarındaki iş güvenliği seviyesini artırıyor. 

Bu doğrultuda çalışma alanındaki insan varlığı tespiti en az yüzde 95, uygun ekipman ve kıyafet varlığı tespiti en az yüzde 90 ve elektrik hat, trafo, pano gibi çalışma alanı donanım tespiti ise en az yüzde 90 doğruluk oranlarıyla dikkat çekiyor.

ÖNCÜ OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Proje çerçevesinde web panel üzerinden gerçekleştirilecek işin türü çözümlenerek, özel olarak eğitilmiş yapay zeka modeli sayesinde iş yerindeki anomaliler belirlenebiliyor.

Böylece elektrik-enerji dağıtım operasyonlarındaki iş güvenliği seviyesini yükseltmenin yanı sıra özel sensöre ihtiyaç olmadan uygun maliyetli bir çözüm olanağı tanıyor. Ayrıca bakım çalışanlarının güvende hissetmeleri sağlanarak, iş verimliliği seviyesi de artırılıyor.

Proje, iş güvenliği işletme mekanizmasındaki insan faktörünü otomatize ederek bu anlamda da öncülük ediyor.

Farklı sektörlere entegre edilerek uygulanabilecek proje ile iş güvenliği açıkları yüzde 90 oranında bir doğruluk payıyla belirlenirken, sahadan toplanan ham verilerle modeller eğitildikçe başarı oranının artacağı bildiriliyor.

"İŞ GÜVENLİĞİ RİSKLERİNİ ÇÖZMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Projenin öncelikle iş güvenliği risklerinin sıkça görüldüğü elektrik üretim ve dağıtım alanında uygulanacağı bilgisini paylaşan Ayvos Kurucu ve CEO’su Eray Hangül, kurulu hatların rutin bakımlarından ya da arızalardaki müdahale eden sorumlu personelin işin türüne uygun olarak kıyafet ve ekipmanları doğru bir biçimde giymelerinin önem taşıdığını ifade ettiği.

Uygun iş kıyafetinin giyilmediği ya da ekipmanın kullanılmadığı takdirde ciddi yaralanmalar ve ölümlerle sonuçlanabilen olayların gerçekleştiğine dikkat çeken Hangül, geliştirdikleri proje ile iş güvenliği risklerinin yaşandığı bu alanlarda oluşabilecek sorunları gerek donanım gerekse yazılımsal olarak uçtan uca bir çözümle ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Hangül, projeyle saha şartlarında operasyon maliyetini düşük tutacak, bakımı ve değişimi kolay ürünlerin seçilmesinin müşterilerin duyabileceği sipariş sürecindeki belirsizlikleri de sona erdireceğini sözlerine ekledi.