Endüstri 4.0 yolunda altı tane aşamanın olduğunu söyleyen Muharrem Gezer, "Bunlardan ilk ikisi dijitalleşme noktasında, diğerleri görünürlük, izlenebilirlik, tahmin yeteneği ve otonom tepki. Maalesef ilk 2 aşama bazı şirketlerde var ancak sonraki aşamalarda halen belirsizlik hakim. Biz, bu belirsizliğin ne seviyede olduğunu ortaya çıkartarak yol haritası ile eylem adımlarını belirliyoruz" dedi. 

Endüstri 4.0 yolunda her seviye için çözümümüz var

Almanya merkezli şirketimiz, 2000 yılında kurulmuş ve 2010 yılından itibaren Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Avusturya, İsviçre, Hollanda ve Polonya’da da faaliyetlerimiz var. Bulunduğumuz ülkelerdeki yazılım pazarını analiz ediyor, oyuncuların ve bu oyuncuların ürünlerinin, bu ürünlerin teknik özelliklerinin analizlerini yapıp, sonrasında bu yazılımlara ihtiyacı olan firmaların ürünü doğru konumlandırmaları konusunda destek veriyoruz. Desteğin bir kısmı profesyonel danışmanlık hizmetleri şeklinde olurken, bir kısmı da IT- Matchmaker ismiyle uzun yıllardır başarısı kanıtlanmış, teknolojik bir platform ile sağlanıyor. Sektör bağımsız herhangi bir şirketin Endüstri 4.0 yolunda yapması gerekenlerle ilgili her seviyede çözümümüz var. Örneğin “Roadmap” adını verdiğimiz çalışma, mevcut durum analiziyle firmaların kısa, orta ve uzun vadedeki teknolojik altyapısının durumunu ortaya çıkartarak hangi durumlarda yapması gerektiğini raporluyor. 

“Audit” adını verdiğimiz çalışmada, özellikle yazılım altyapısı içerisinde bir memnuniyetsizlik varsa, bunun nedenleri üzerine çalışıyoruz. Bu, yazılımın doğru seçilip kurgulanmaması olabilir, alınan iç ya da dış destekteki eksiklikler olabilir, kaynağının belirlenerek verimsizliğin minimize edilmesi ile ilgili çalışmalarımız var. 

“Select” adını verdiğimiz ürün, iş yazılımı yatırımı yapacak firmaların doğru ürünü konumlandırmaları konusunda yaptığımız çalışmada “isterler” denilen RFQ, RFI, RFW seviyelerinde kriterler üzerinden firmanın ihtiyaçlarını belirliyoruz. 

Nereden başlanmalı? 

Şirketin dijitalleşme serüveninde bizim gözümüzde dört farklı boyut var. 

Bunlardan bir tanesi bilgi sistemleri altyapısı, ikincisi organizasyon seviyesi, üçüncüsü kaynak yapısı, dördüncüsü ise kültür.  Bu dört boyuttaki değerlendirmenin sonucu sağlıklı değilse ya da herhangi bir boyutta çok çok düşükse dijital dönüşümdeki aşamalar maalesef başarısızlıkla sonuçlanıyor. Diğer şirketlerden farkımız, biz uygulanabilirliğini ölçüyoruz. Her yerde dijital dönüşümde nasıl yol alınması gerektiğine dair birtakım veriler var. Bizim tecrübelerimiz, hazır olma durumunun çok önemli olduğunu gösteriyor. Arkasında, yönetim vizyonu, organizasyonel yapı, yetkinlikler, şirket kültürü, iletişim, yönetimde esneklik ve kullanılan IT altyapısı gibi çok farklı boyutlar var. 

Endüstri 4.0 konseptine en yakın sektörler 

Otomotiv ve metal işleme sektörü son yıllarda müşterisi olduğu ana sanayinin de zorlamaları ile dijitalleşmede ciddi adımlar attı. Örneğin; tasarım sürecinde ürün yaşam döngüsü, yani tasarımı yapılan ürünün yaşam süresi boyunca takibi, onunla ilgili bir problem olduğu zaman geriye doğru izlenebilirliğin sağlanması, gerektiğinde birtakım adımların atılması sağlanıyor. Otomotiv örneğinde; üretici benzin tankında problem olduğunda kaynağına ulaşabiliyor, bir emirle tüm benzin tanklarının değişimini yapabiliyor. Bu yönden otomotiv, Endüstri 4.0 yaklaşımına en yakın sektör. EDI sistemleri, elektronik arşiv ve faturalama gibi kullanımıyla birçok şirket tarafından son derece hayatlarını kolaylaştıran bir yapı ve otomotiv sektörün bu yapıya daha hazır. 

Gelecekte hangi meslekler kaybolacak hangi yeni meslekler ortaya çıkacak? 

İstihdama nasıl etki edecek diye hep bir korku var. Bence kötü etki edecek, her ne kadar bazı uzmanlar ve sektör liderleri bu konunun çok önemsenmemesi gerektiğini söylese de yurtdışında yapılan çalışmalar, maalesef çok ciddi istihdam problemleri ortaya çıkaracağını gösteriyor. Bunun önüne geçebilmek için mesleki altyapı oluşturma çalışmalarına şimdiden başlanmalı. Geleceğin mesleklerine bakıp futurist yaklaşımla yola çıktığımızda; örneğin yapay organları, 3D printer ile evde yapıp satıcılara biz göndereceğiz, diyebiliriz. 
Önümüzdeki 5 yıl içinde en çok konuşulacak mesleklerden bir tanesi "Siber Güvenlik" olacak. "Dijital Çilingir", siber atak yediğinizde ya da sistem kilitlendiğinde müracaat edeceğiniz birim olacak. IoT'nin çok fazla kullanılıyor olması nedeniyle güvenliğin çok önemseneceğini düşünüyoruz. Yeni mezun ya da öğrenim hayatına başlayacak arkadaşların güvenlik konusuna adım atmalarını istiyorum.  "Dijital Çöpçü", oluşacak çok fazla bilginin derlenip temizlenmesi için gerekli olacak. Büyük Veri Analitiği  her zaman ön planda olacak.