Covid-19 sürecini yazılım sektörü ve firmaları açısından değerlendiren Başarsoft CEO’su ve YASAD Bşk. Yrd. Alim Küçükpehlivan, geliştirdikleri ve güncelledikleri dijital haritalarını, virüsle mücadele için çalışan kamu ve özel sektörün kullanımına açtıklarını ifade etti.

“YENİ PROJE GÖRÜŞMELERİMİZ ASKIYA ALINDI”

Yazılımcı ve veri üretim ile kalite ekiplerimizi evlerden çalışma modeline geçirerek ofislerimizi kapattık. Destek hizmetlerimiz ve şehir dışı data ekiplerimizi ise, KÇÖ ile devlet desteğine geçirdik. Müşterilerimizde süreç içerisinde acil ihtiyaçları olanlar için öncelikli incelemeler yaptık. Haritalarımızı, ücretsiz olarak virüsle mücadele için çalışan kamu ve özel sektörün kullanımına açtık. Bazı müşterilerimiz, çalışmalarını ve ödemelerini durdurdular. Yeni proje görüşmelerimiz askıya alındı.  Sürecin sorunsuz atlatılması zor görünüyor ama bir miktar rahatlama olabilmesi için kısmi olarak normalleşmeye geçilmesi iyi olacak gibi görünüyor.

“SÜREÇ UZARSA, KÜÇÜLMEYE GİDEBİLİRİZ”

Süreç uzadığı takdirde, yaptığımız işlerden getirisi düşük olanları elimine ederek küçülmeye gitmemiz gerekebilir. Nisan-Mayıs-Haziran’ı birçok yazılım firması az hasarla atlatabilir, ama daha üzün sürmesi durumunda küçülme ve ardından yeni duruma göre yeni ürünler üzerinde yoğunlaşarak eski forma dönmeye çalışacağız.

“UZAKTAN ÇALIŞMADA YENİ BİR ALAN OLUŞACAK”

Beyaz yakalıların uzaktan çalışma fobisi kırılmış oldu. Süreç normale döndüğünde, birçok şey salgın öncesi döneme dönecek olsa da, uzaktan çalışma ve eğitim gibi konularda yeni bir alan oluşacağını öngörüyorum. Bu tür süreçlere uygun ürünlere ihtiyaç artacak. Evden ya da ofisten çalışma, sektöre ve iş koluna göre değişkenlik gösterebiliyor. Ancak her ikisinin de uygun olduğu ya da gerektiği ortamlar var.  İkisinin hibrit kullanımı ile beyaz yakalıların, üretkenliğini ve verimliliğini arttıracağını düşünüyorum. Sosyal mesafe korunarak birçok iş tekrar eski haline dönebilecek, ama turizm, perakende, fuarcılık gibi sektörler kökten değişecek. Bu süreçte kişisel olarak kendimi geliştirmeye devam ettim. Online Türkçe diksiyon ve beden dersi kursu aldım. Ayrıca Fransızca yabancı dil derslerine devam ettim. Birçok TEDx videosu izleyerek oluşan boş zamanımı değerlendiriyorum.