BERLİN (AA) - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını toplumsal yaşamda hızlı bir dönüşüme sebep olurken, sanal ve dijital uygulamalara geçişi de hızlandırdı.

Salgın ile tekrardan biçimlenen dünyada verilerin paylaşımında yaşanan artışlar, yapay zekada atılım yapılmasına ve bu teknolojinin sağlık yönetiminden güvenliğe kadar pek çok alanda günlük yaşamda daha da etkili olmasına neden oldu.

Uzmanlar, Kovid-19 salgını ile yapay zekanın öneminin iyice arttığını bildirerek, bahse konu olan teknolojinin salgından sonra stratejik bir konu olmaya başladığını ve Çin, Almanya, Fransa ile ABD'nin küresel liderliği elde etmek için yarışa girdiğine dikkat çekiyor.

Bu teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen diğer ülkeler de bu alandaki stratejileriyle dikkatleri çekiyor.

Yapay zekaya dayanan teknolojiler sayesinde küresel gayri safi milli hasılanın 2030 yılındabugünkü seviyesinden yüzde 16 artması tahmin edilirken, bu durumun küresel ekonomiye Çin'in geçen yılki toplam ekonomik büyüklüğü kadar, yani yaklaşık 13,4 trilyon dolarlık katkı sağlaması umuluyor.

İNSAN GÜCÜNE İHTİYAÇ AZALIYOR

Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesiolan Şahin Albayrak, basın mensuplarına, Kovid-19 salgınının sanal ve dijital uygulamalara geçişi hızlandırdığını belirtti..

Bu uygulamaların bir çoğunun çoğunun daha fazla veri ve otomasyona ihtiyaç duyulmasına neden olduğunu aktaran Albayrak, bu sebeple veri perspektifinden yapay zekanın belirli uygulama alanlarında sınırlı ve dolaylı etkisinden bahsedilebileceğini söyledi.

Albayrak, üretim tesislerinin, iş yerlerinin ve sosyal alanların geçici olarak kapatılmasının bçok sayıda ülkede toplam iş gücünde hızlı düşüşlere neden olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Azalan karlar ve yüksek işletme maliyetleri, bazı şirketleri faaliyetlerinde inovasyona gitmeye itiyor. Dijitalleşme ve otomasyon, genellikle uzun vadede işletme maliyetlerini en aza indirmeye yardımcı oluyor ve pandemi sırasında engel haline gelen insan gücüne bağımlılığı azaltıyor. Bu nedenle salgının uzun vadede sektörde dijitalleşmeyi ve yapay zekayı benimsemesini hızlandıracağını söylemek makul görünüyor."

DİJİTALLEŞME DAHA DA ÇOK BENİMSENECEK

Yapay zeka ve makine öğreniminin, epidemiyoloji, viroloji ve immünoloji gibi bazı özel alanlarda daha geniş bir şekilde uygulandığının görülebileceğini hatırlatan Albayrak, pandemi sırasında hayati önem kazanan çevrimiçi ve hibrit eğitim yöntemlerinin hem yenilikçi öğretim yöntemleri hem de müfredatların bir parçası olarak dijitalleşmenin ve yapay zekanın daha fazla benimsenmesine tanıklık edeceğini söyledi.

Albayrak, yapay zekanın günlük yaşamın bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Şirketler için yapay zeka veya makine öğrenimi, yalnızca iş süreçlerinde iyileştirme anlamına gelmez, aynı zamanda yeni vizyonları ve inovasyonları gerçekleştirmeye yardımcı olur." şeklinde konuştu.

Hükümetler ve vatandaşların yapay zeka ile etkileşiminin hala emekleme aşamasında olduğuna ve sadece niş alanlarda gözlemlendiğine dikkat çeken Albayrak, insanların yapay zeka ile daha yakın temasa geçmesi gerektiğini, böylece kendi deneyimleriyle bir yargıya varabileceklerini belirtti.