Toplum 5.0’ın yeni bir konsept olduğunu belirten Halıcı Group CEO’su Dr. Hüseyin Halıcı, Türkiye’nin dijital dönüşüm-insan iş birliğini oluşturması halinde ülke olarak başarıya ulaşılabileceğini dile getirdi.

Hacettepe Üniversitesi Endüstri ve Sistem Topluluğu (HENDS) tarafından ikincisi düzenlenen “Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm Serisi” kapsamında “Toplum 5.0” konulu bir konuşma gerçekleştiren Dr. Halıcı, şöyle konuştu:

“DİJİTAL DÜNYA İLE ENTEGRE BİR YAŞAM”

“Toplum 5.0, siber fizik dünya ile gerçek toplumun en üst seviyede entegre olduğu toplum anlayışıdır. Buradaki hedef, maksimum düzeyde verim alarak yaşanabilen bir dünya yaratmaktır. Endüstri 4.0 sadece üretimi hedeflemekte, Toplum 5.0 ise üretimle beraber diğer kalan tüm yaşamsal alanları dikkate alarak siber fizik ortamda maksimum entegre edildiği bir toplum anlayışını oluşturmaktadır. Endüstri 4.0’da endüstrideki dijitalleşmeyi, dijital dönüşümü ve esnek üretim şeklini oluşturduğu bir yapı göz önüne alınırken, Toplum 5.0’da toplumun çalışma koşullarının dikkate alındığı kamudan finansa, sanattan eğlenceye, sağlıktan ulaşıma her alanda dijitalleşmenin oluşturulduğu ve bir anlamda dijital dünya ile entegre olmuş bir yaşam şeklinin insanlık yararına en üst düzeyde kullanılması olarak değerlendirebiliriz.”

“BÜTÜN YAŞANTIMIZI ETKİLEYECEK”

Söz konusu konseptin her alanı dikkate alan bir dijital dünya oluşturma hedefinden kaynaklı kişilerin bütün yaşantısını derinden değiştireceğini kaydeden Dr. Halıcı, Endüstri 4.0’da bu konseptin özellikle sanayi alanındaki değişimlerinin yaşandığını söyledi. 

İnsanların fiziksel olarak çalışmadığı, sadece zihinsel olarak çalıştığı bir iş hayatı, bir dünya oluşturulmasının amaçlandığına dikkat çeken Dr. Halıcı, “Esnek yaşam şekillerinin oluşturulduğu, daha verimli bir yaşam şeklinin gündeme geldiği ve insanların daha mutlu yaşayacakları bir ortamın, dünyanın kurulması hedeflenmektedir. Bu da makinalar, sistemler, bilgisayarlar veya dijital kontrol sistemleri gündeme gelerek insanların sürdürülebilir bir performans sağlamaları hedeflenmektedir. Çünkü insana bağlı bir yapı olduğu zaman, tam bir sürdürülebilirlik sağlanamayabiliyor.” dedi. 

“TAMAMEN UYGULANMASI İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR”

Her alanda değişim gerektirmesinden dolayı tam olarak uygulanmasının halihazırda mümkün olmadığını ama gelecekte olacağını ifade eden Dr. Halıcı, sanayide Endüstri 4.0 kavramıyla birlikte sürecin hızlandığını ancak diğer alanlarda bu denli bir hızın olmadığını aktardı.

Dr. Halıcı, konseptin tamamen uygulanmasındaki zorluklardan birinin de bütün dünyanın homojen olmadığına, gerek teknolojik gerek nüfus açıdan istenen noktada olmamasına dikkat çekerek bazı ülkelerin daha hazır durumda olduğunu söyledi.

“BAKIŞ AÇISI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Türkiye’nin Toplum 5.0’daki konumunu da değerlendiren Dr. Halıcı, bu noktada bakış açısının önemine vurgu yaptı.

Dr. Halıcı, “Genç, dinamik nüfusumuz ve esnek yapımızla bunu pozitif yönde değerlendirirsek, ilk ülkeler arasına girebiliriz. Ancak ‘daha zamanımız var, hazır değiliz, ülke olarak bunu kaldıramayız’ dersek, bizim açımızdan zor geçecek bir dönem olarak değerlendirebiliriz. Dolayısıyla bakış açısının önemli olduğunu düşünüyorum. Toplum 5.0, yeni bir konsept. İnsan, kurum/kuruluş, şirket ve ülke olarak bir başka bakış açısıyla geleceğe bakmamız gerekiyor. Bu noktada teknolojiyi gerçek anlamda kullanıp tüm yaşantımızı dijital dünyaya entegre ederek, bir bakıma dijital dönüşüm-insan iş birliğini oluşturduğumuzda Türkiye adına başarıyı sağlamış olacağız. Aksi takdirde, olumsuz olacaktır.” ifadelerini kullandı. 

Dr. Halıcı, Türkiye’nin dijital dönüşümü ya da Toplum 5.0’ı uygulayan hatta geliştiren ülke konumunda olması gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Toplum 5.0 ya da dijital dönüşüm bir seçenek değil, bir zorunluluktur.”