Sanayinin dijital dönüşümü ile ilgili konuşan Entek Otomasyon Genel Müdürü Sami Özkan Dibek, “Dünya hızlı ilerliyor. Evet, bu hıza ayak uydurmak gerekiyor. Ama en önemli nokta dijitalleşmek için değil, bir fayda sağlamak ve bunun hem milli ekonomiye hem de üreticinin ekonomisine katkı sağlamasını belirlemek. Bu nedenle uygulamayla yatırımın geri dönüşünün ne olacağını iyi tespit etmek gerekiyor. Bu binde bir bile olsa bir fayda sağlıyor olabilir.” dedi.  

“ÖNCE VERİNİN OLUŞMASI GEREKİYOR”

"Örneğin bir müşterimiz bizden binde birlik bir iyileştirme bekliyor. Ama onun karşılığı milyon dolarlar. Çok hızlı üretim hatları. Saniyede 10 tane ürün bunun üzerinde yüzlerce datanın olduğu bir akış var. Bu akış esnasında kaliteyi yakalayabilmesi için optimumu bulması gerekiyor. Halihazırda üzerinde çalıştığımız uygulamalardan birisi bu. Biz veriyi topluyoruz. Yapay zekanın ya da analitiğin devreye girebilmesi için önce verinin oluşması gerekiyor. Sonra o verinin küçük veriye doğru indirilmesi gerekiyor." 

“DİJİTALLEŞMENİN YOLU…”

Yapay zekanın bilgiye, büyük veriye ihtiyaç duyduğunu kaydeden Dibek, önemli olanın büyük verinin anlamlandırılmış küçük veri olarak kullanılması olduğunu söyledi ve ekledi: “IoT projelerinin temel amacı bu. Aslında iş IT ile ilgili fakat veri operasyon teknolojilerinden geliyor. Aslında IT ile OT entegre olmaya başladı. OT deyince aklınıza otomasyon gelmesin. Endüstri 1.0, 2.0 vardı 3.0 otomasyon. Endüstri 3.0’ı bitirdiyseniz Endüstri 4.0’a geçebilirsiniz. Deniyor ki, Türkiye’nin mevcut koşulları 2.4 bu nedenle Türkiye dijitalleşemez. Yok, böyle bir şey. Önemli olan bu veri kaynaklarını, sensörlerden alacak şekilde hareket ettiğinizde dijitalleştirebilirsiniz.”