CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, Sanayi 4.0, yapay zeka, dijital ikiz, akıllı fabrika ve nesnelerin interneti gibi kavramların iş süreçlerine entegre olduğu bu yeni çağda dönüşüme uyum sağlayamayan işletme ve üreticilerin ayakta kalamama risklerinin tahmin edilenden daha büyük olduğuna dikkati çekti. 

Bizel, başarılı bir dijital dönüşüm için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

"EKONOMİMİZE KATKI SAĞLAYACAK"

Üretim başta olmak üzere hayatın her alanında dijital dönüşüm artık bir tercihten ziyade zorunluluk haline geldi.

Herkesin dijital dönüşümün bir parçası olduğunun farkında varması ve hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Bizel, bu doğrultuda gerçekleştirilecek yatırımların Türkiye'nin ekonomisine de katkı sağlayacağını dile getirdi.

"ÜLKEMİZİN TEKNOLOJİ HAMLESİNDEKİ YERİNİ GÜÇLENDİRECEK"

İlk olarak dijital dönüşümde başarısızlığa sebebiyet veren konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Bizel, değişime direnç gösterme ve eski iş süreçlerinin bırakılamamasının yanında dijital dönüşümün yanlış anlaşılması, hızlı ve esnek olunamaması, üst yönetimden destek alınamaması ve yetenek açığının da başarıyı engelleyen önemli faktörler arasında yer aldığını söyledi.

Dönüşümü hayata geçirirken panik yapmadan ve sağlam adımlar atarak geleceğe hazırlanılmasının öneminin altını çizen Bizel, işletmelerde herkesin dijital dönüşümün bir parçası olduğunun farkına varması ve doğru bir yol haritasıyla ilerlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bizel, "Dijital dönüşüme yapılacak yatırımlar sadece üreticiyi değil, aynı zamanda ekonomimizi ve ülkemizin teknoloji hamlesindeki yerini de olumlu yönde etkileyecek" dedi.

"HABERLEŞME SÜRESİNİ MİLİSANİYELERE İNDİRİYOR"

Günümüz tüketicilerinin kişiselleşmiş ürün taleplerine cevap verebilmek adına fabrikaların en kısa sürede dönüşüm süreçlerini başlatmalarının büyük önem taşıdığını söyleyen Bizel, Sanayi 4.0 sürecinde robotlar dahil üretim hattındaki tüm makina ve sistemlerin birbiriyle çok hızlı bir şekilde haberleşmesi nedeniyle dünyanın ilk endüstriyel açık ağı CC-Link IE TSN'in, dijital dönüşümdeki ihtiyaçların desteklenmesinde büyük önem taşıyan endüstriyel haberleşmeyi sağladığını ifade etti.

Söz konusu endüstriyel iletişim ve kontrol teknolojisinin, haberleşme süresini milisaniyeler seviyesine indirgediğini aktaran Bizel, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknoloji sayesinde Sanayi 4.0’ın gereklerini yerine getirmek çok büyük ölçüde kolaylaşıyor. CC-Link IE TSN bu sayede üretimde rekabet gücünü arttırmaya katkıda bulunuyor."