Konzek Teknoloji'nin Genel Merkezinin bulunduğu Tuzla’da hayata geçirdiği Akademi 4.0, bütün firmalara ve şahıslara açık olacak ve fiziksel ortamının yanı sıra web sitesiyle de hizmet sunacak. 

Dijital dönüşüm, yapay zeka ve Endüstri 4.0 konularında eğitim ve etkinlik düzenlemek isteyenlerin yer alacağı Akademi 4.0’ın, bilginin paylaşıldığı bir ortam olmasını hedeflediklerini vurgulayan Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Konzek, Akademi 4.0 ile neleri hedefliyor?

Bildiğiniz gibi Endüstri 4.0, son günlerin popüler bir kavramı. Çerçevesi net değil, varılmak istenen hedef. Bu alanda sözü olan, anlatacakları olan herkese açık bir yer. Etkinlik, dijital dönüşüm ve inovasyon eğitim merkezi olarak konumlandırıyoruz. Akademi 4.0, Konzek sponsorluğunda hayata geçirilen tamamen ücretsiz bir platform. Bu alanda etkinlik yapmak isteyen robot, enerji, otomasyon, BPM ve ERP çözümleri gibi teknolojik olarak çözüm sunan bütün firmaların katılımını bekliyoruz. Yeter ki etkinlik planlasınlar, biz de takvime uygun olarak o günü rezerve edelim. Müşterilere, öğrencilere, akademisyenlere herkese açık bir yer. Amacımız, bilginin paylaşımını artırmak. Çoğulcu akıl ya da ortak akıl, tek akıldan her zaman üstündür diyoruz. Bilgi paylaşılsın istiyoruz. Bir şeyler yaptık, bildiklerimizi, deneyimlerimizi her şeyi başarılı ya da başarısız her şeyi anlatalım. İnsanlar aynı hatalara düşmesin, daha cesur olsunlar istiyoruz. Adına eğitim, etkinlik, sunum ne derseniz deyin, bilginin paylaşıldığı bir ortam kurmak amacıyla yola çıktık. Benzer şekilde bu oluşumu dijitale de taşıdık, Akademi 4.0 web sitemiz var. Web sitesinde içerikler paylaşılacak, bloglar olacak. Açık kaynaklı bir proje haline getirmeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla blog, podcast ve webinar’larımız akademi40.org adresinden bize talep gönderen herkesin katılımına açık olacak. Denetimimizin ardından içerikler yayınlanacak. Ayrıca sitemizde, ziyaretçilerimizin Endüstri 4.0 ekosistemi içerisinde kullanılabilen tüm terimleri bulabilecekleri kapsamlı bir sözlük bulunuyor. Bu alanda çözüm sunan firmaların, kişilerin içerik paylaştığı bir dijital platform da kurmayı amaçladık. Hem fiziksel hem de sanal ortamda Akademi 4.0’ı yaygınlaştırmak, insanların kullanımına açmak istiyoruz. 

Sanıyorum Akademi 4.0 ile birlikte sektörde, toplumda Endüstri 4.0 konusundaki kavram karmaşasını, bilgi kirliliğini de ortadan kaldırmayı amaçlıyorsunuz. Bu yönüyle de Akademi 4.0 önemli bir görev üstlenecek.

Evet, çok güzel bir noktaya değindiniz. Aslında Akademi 4.0’ın kuruluş amaçlarından biri de bu. İşimiz gereği birçok fabrikayı ziyaret ediyoruz, çok fazla müşteriyle iletişim halindeyiz. Maalesef, yanlış aktarılmış, öğrenilmiş çok fazla bilgi kirliliği mevcut. Biz bunların önüne geçmek istiyoruz. Çünkü teknolojiyi, kendimizi anlatmaya gittiğimizde öncelikle bilgi kirliliğini ortadan kaldırmakla uğraşıyoruz. Bu bağlamda ciddi bir enerji harcıyoruz. Doğru bilgiyi insanlarla paylaşalım, doğru bilgiye sahip olan insanlar, firmalar çözümlerini, bilgilerini, fikirlerini aktarsınlar. Bu sayede bizim ve sektördeki bütün katılımcıların işi kolaylaşsın, bu süreçte hız kazanalım. Çünkü yanlış bilgi çok daha vahim hatalara neden olabiliyor. Biz bunların önüne geçmeyi amaçlıyoruz. 

Akademi 4.0’ın hedef kitlesi nedir? 

Üreticiler, tedarikçiler ve çözüme ihtiyacı olanlar. Bazen şu tip durumlarla karşılaşıyoruz. Çözüme ihtiyacı olan firmalara gidip çözümlerimizi anlatıyoruz. Onlardan çok iyi fikirler geliyor ve bunu sadece biz duyuyoruz. Biz gelsinler, burada anlatsınlar istiyoruz. Etkinliğe katılacak, sunum yapacak olan müşterilerimiz de olacak. Örneğin sorun yaşamışlar, çözmüşler ama sadece bilgi kendilerinde kalmış. Bunu da paylaşalım, aktaralım. Sadece çözüm sunanları değil, çözüme ihtiyacı olan ama çözümün bir parçası olacak herkesi davet ediyoruz. 

Burası rahat, kafe tarzında dizayn edilmiş. Konsept nasıl oluştu, fikir nasıl ortaya çıktı?  

Dershane ortamlarını biliyoruz. Sırada oturursunuz, tahtada veya ekranda bir şeyler anlatırlar. Orada aktarılan bilgilerin hafızada/akılda kalma oranıyla mukayese edildiğinde, kafe sohbetlerinde ya da ayaküstü sohbetlerde anlatılan bilgilerin hafızada kalma oranı çok daha fazla. İnsanlar, kendilerini rahat hissettikleri ortamda birbirlerine daha fazla bilgi aktarıyor, daha çok şey öğreniyor ve bundan keyif alıyor. Bu nedenle istedik ki resmiyet olmasın, bu mekan kafe ortamı gibi rahat bir ortam olsun, insanlar birbirleriyle samimi olsunlar. Neticede burada bilgi paylaşılacak, teknik konular anlatılacak. Bunları göz önünde bulundurarak böyle bir konsept kurguladık.

Akademi 4.0’ın etkinlik takvimi belli oldu mu? 

Çok yakında akademi4.0.org üzerinden duyurularını yapıyor olacağız. Meetup üzerinden etkinliklerimizi paylaşacağız. Bu konudaki hazırlıklarımız devam ediyor. Etkinlik takvimimiz belli, ama içerikler tamamlandıktan sonra duyuracağız. Son olarak diyorum ki, “Gelin, bilginizi paylaşın. Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır.”