Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümleri üreten bir yazılım firması olarak kurulan IAS Holding, bugün caniasERP’nin yanı sıra IoT, big data, yapay zeka ve cloud çözümleri başta olmak üzere pek çok inovatif ürün ve hizmeti sunuyor.

Dünya çapında 1000’den fazla müşteri, 30 binden fazla kullanıcı ve 50’den fazla iş ortağıyla 31 ülkede 16 dilde hizmet veren IAS, bu yıl faaliyet gösterdiği ülkelerde en az yüzde 100 büyüme hedefliyor.

IAS Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Hakan Karabiber, firmasının sunduğu hizmletleri ve hedeflerini anlattı. 

Bilişim sektörü, günümüzde hem ekonomiye hem de diğer sektörlere yön veriyor. Bu kapsamda sektörleri ileriye taşıyan inovatif ürünleriniz ve hizmetlerinizi öğrenebilir miyiz?

IAS, sektör bağımsız olarak teknolojik çözümler sunan bir firma. O nedenle faaliyet gösterdiğimiz tek bir sektörden söz edemeyiz. Hali hazırda hem üretim sanayiinde hem de hizmet alanında hemen her sektörden müşterimiz bulunuyor. Ürünlerimizi her zaman esnek, özelleştirilebilir, geliştirilebilir, kolay entegre edilebilir ve kullanıcı dostu olarak geliştiriyoruz. Ürün ve hizmetlerimizi, 30 yılı aşkın tecrübemiz ve müşterilerimizden gelen geri bildirimler ve talepler doğrultusunda her gün yenileyeme ve iyileştirmeye devam ediyoruz. Müşterilerimizi ‘geleceğe hazırlamak’ için her zaman ileriye dönük projelere imza attığımızı söyleyebilirim. Endüstri 4.0 vizyonuyla çıktığımız bu yolda, caniasERP, IoT, big data, cloud, AI, iasDB, canias IQ, web client, e-Devlet uygulaması entegrasyonları gibi pek çok ürünümüz ve bunun yanı sıra danışmanlık ve eğitim hizmetlerimizle müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz.

Yurt içinde büyük başarı yakaladığınız projeleriniz neler?

Şirket olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında çok büyük firmalar ile çok önemli projelere imza atıyoruz. Son yıllarda müşterilerimize yalnızca ERP çözümümüzle değil, bütünsel olarak, Endüstri 4.0 ihtiyaçlarına yanıt verecek inovatif ürünlerimizle hizmet veriyoruz. ERP, IoT, iş zekası, bulut, big data gibi dijital dönüşümünün gerekliliği olan konuları büyük projelerimizde bütünsel olarak ele alıyoruz. Burada müşterilerimizin isimlerini vermek çok doğru olmaz. Ancak hemen her sektörden, kendi alanının lideri olan büyük firmaya dijital dönüşüm yolculuğunda eşlik ediyoruz diyebilirim. canias4.0 Teknolojileri, esnek, proaktif yapısı sayesinde standartta sunduğu çözümlerin yanı sıra her ölçekte ve her sektörden firmanın ihtiyaçlarına göre kolayca özelleştirilebilir. Bu nedenle global ölçekli büyük firmalar tereddüt etmeden tercihini canias4.0’dan yana kullanıyor diyebilirim. Her geçen gün projelerimize yenisini ekliyoruz. Ekiplerimiz, firmamız ve projelerimiz doğru orantılı olarak daima büyüme ivmesinde. 

Müşterilerinize daha etkin hizmet verebilme adına nasıl bir strateji izliyorsunuz?

IAS olarak, bir firma ile iş birliği başlattığımızda firmanın tüm ihtiyaçlarına akılcı, inovatif ve pratik çözümler sunmayı, bunu da en uygun maliyetlerle gerçekleştirmeyi hedef edindik. Bu nedenle canias4.0 çatısı altında sunduğumuz bütüncül çözümlerimiz ile müşterilerimizin Endüstri 4.0 yolculuklarında ihtiyaç duydukları tüm çözümleri sunuyoruz. Bunun yanı sıra firmamızın 30 yılı aşkın tecrübesi ve deneyimli danışmanlık kadrosu her daim müşterilerimize rehberlik ediyor. Ayrıca bünyemizde bulunan IAS Business Academy (IBA) sayesinde, firmalar canias4.0 teknolojileri ile tanıştıklarında ürünü nasıl kullanacaklarını biliyor oluyorlar. Müşterilerimiz, planlama ve implementasyon sürecinde bir yandan IBA’da eğitimlerini almaya başlıyorlar. Böylece implementasyon sürecinde yaşanacak direnci de minimuma indirmiş oluyoruz. Firma çalışanları, ürünlerimize çok daha hızlı adapte oluyorlar. Özetle, müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını önceden planlıyor, onlara 360 derece çözümler sunuyoruz. Bunu yaparken de hem Türkiye’de hem de globalde uzun yıllara dayanan tecrübelerimizden faydalanıyoruz. Esneklik konusuna her daim vurgu yapıyoruz. Çünkü her firmanın, her sektörün kendine özel ihtiyaçlarını olduğunu biliyoruz. Amacımız en etkili çözümü en hızlı şekilde üretip müşterilerimize sunabilmek. Mevcutta bulunan 12 ofisimiz ve tüm iş ortaklarımızla uluslararası iş prensiplerini takip ederek firmalara hizmet ediyoruz. 

2021’de odağınızda hangi pazarlar var? Hedefleriniz neler?

Endüstri 4.0 ile birlikte sık sık gündeme gelen IoT, makine öğrenmesi, big data gibi konulara yoğunlaşmış durumdayız. Aslında bakarsanız, bunlar yıllardır üzerine çalıştığımız konular. 2021 yılında çalışmalarımızın sonuçlarını almaya başlayacağımıza inanıyoruz. 2020 yılı içerisinde, pandemiye rağmen, özellikle IoT konusunda çok başarılı projelere imza attık. 2021 yılında bu projelerin kapsamını ve sayısını önemli oranda arttıracağız. Diğer yandan iasDB’yi geliştirirken ana hedeflerimizden biri yapay zeka, makine öğrenmesi, big data gibi alanlardaki çalışmalarımızda hareket özgürlüğüne sahip olmaktı. Bunun avantajını şimdiden kullanmaya başladık bile. İlerleyen dönemlerde bu alanlardaki projelerimizi de sık sık duyacaksınız. 2020’de firmamızın cirosunu yüzde 35 arttırdık ve ekiplerimizi de yüzde 50 oranında büyüttük. 2021 yılının da yoğun, zorluklarla dolu ancak bir o kadar da başarılı bir yıl olacağını biliyoruz. Yeni yılda da ilerleyişimizi sürdürecek, operasyonlarımızın hacmini genişleteceğiz. Bu yıl, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde en az yüzde 100 oranında büyümeyi hedefliyoruz

Günümüzde iş yapış şekilleri hızla değişiyor, dijital dönüşüm hız kazanıyor. Bu dönüşüm sürecinde firmalara tavsiyeleriniz nelerdir? Firmalar geleceği nasıl yakalar?

Başarılı bir ERP projesi gerçekleştirmek için öncelikle firmanın kendi ihtiyaçlarını ve gelecek hedeflerini iyi analiz edip belirlemiş olması gerekir. ‘ERP yazılımından ne bekliyoruz?, Bundan 10 yıl sonra firmamız nerede ve hangi ölçekte olacak?, Hedeflerimiz neler?, Mevcut iş süreçlerimizde sorun yaratan noktalar hangileri?, Neye ihtiyacımız var?’ gibi sorulara yanıt bulmalı. Sonrasında kendilerine en uygun olan ERP yazılımı için detaylı bir araştırma yapmalılar. Standart çözümlerinin yanı sıra, firma ihtiyaçlarına özel olarak, düşük maliyetle ve hızlı şekilde kurgulanabilecek, esnek, özelleştirilebilir, mevcuttaki ve gelecekteki tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek kapasitede bir yazılım tercih etmeleri gerekir. Ayrıca, muhatap alacakları teknoloji firmasının danışmanlarının uzmanlık seviyelerini, uluslararası başarılarını ve yine uluslararası standartlara uygun olup olmadığını da iyi analiz etmeliler. ERP yazılımları, alıp kullanmaya başlayacağınız bir ürün, fişe takıp çalıştıracağınız bir cihaz gibi değildir. ERP’yi ve aslında tüm dijital dönüşüm projelerini uzun soluklu iş birlikleri olarak görmek gerekir. Teknoloji hızla gelişirken ona ayak uydurabilmek için değişime açık olmak ve sürekli çalışmak gerekir.