Proses endüstrisinin önemli kısmı batch üretimidir. Batch üretimi kesikli ile sürekli üretim arasında yer alır. Hammaddeler bir üretim istasyonundan diğerine ilerler ve bekler. Batch üretim bu yönüyle kesikli üretimin montaj hattına benzer. İstasyonlarda fiziksel ve kimyasal işlem birlikte yapılır. Tüm batch prosesler sürekli üretim olarak başlar, kesikli biter. Batch proseslerin kendilerine özgü avantajları vardır. Bunların başlıcaları; seri üretimde olduğu gibi ürün başına hazırlık zamanlarının kısa olması, tüm partinin bir kerede taşınması, sorunlu partiyi saptamanın, planlamanın, adet değişiminin ve özel üretim yapmanın kolay olmasıdır.

• • •

Tüm avantajlarına karşın batch tipi üretim yapan ilaç endüstrisinde verimsizlik yüzünden 50 milyar doların üzerinde kayıplar yaşandığı hesaplanmaktadır. Verimsizlikler düşük karlılığa, yüksek Ar-Ge harcamalarına dönüşür. Kayıplar analiz edildiğinde batch süreçlerin adım adım ilerlediği, adımlar arasında duruşlar olduğu görülür. Sürekli proseste olmayan bu duruşların zaman kaybına yol açtığı düşünülebilir. Ancak gerçek farklıdır; fiziki ilerleme bir süreliğine dursa da kimyasal ilerleme devam eder, yarı ürün olgunlaşır.

• • •

Batch endüstrisinde verimsizliğin temelinde ekipmanları iyi kullanamamak yatar. Bu endüstrinin zaafı gelişmiş ekipman gerektirmesidir. Ürün çeşitliliği, hızlı değişim ve yüksek kalite sıradan makinalarla sağlanamaz. Gelişmiş makinaları iyi kullanabilmek için proses kontrol çözümleri yeterli olmaz. Üstüne süpervizör görevini üstlenmiş batch kontrol yazılımları gerekir. Ancak incelendiğinde bu yazılımları kullanan fabrika sayısı çok azdır. Oysa günümüzde kendini en kısa sürede ödeyen yatırım batch kontrol yazılımlarıdır.