Zorlu Enerji, güneş enerjisinde elde ettiği uzmanlığı tüm ülkeye yaymak amacıyla yeni bir projeye imza attı. Farklı şehirlerden birçok iş insanını bir araya getiren organizasyon, Türkiye’de bir güneş enerjisi ekosistem yaratma yolunda bir ilki gerçekleştirdi. Solar Zirvesi, Zorlu Enerji Solar Direktörü Evren Evcit’in ev sahipliğinde gerçekleşti ve Solar Satış Müdürü Mehmet Özenbaş da güneş enerjisine yönelik fırsatları anlatan bir sunumla tamamlandı.

“GÜNEŞ, DİĞER KAYNAKLARI GERİDE BIRAKACAK”

Türkiye’de güneş enerjisi uygulamalarının gelişmesi ve güneş ekosistemin oluşması ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini söyleyerek açılış konuşmasına başlayan Zorlu Enerji Direktörü Evren Evcit, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Türkiye’de güneş enerjisi uygulamalarının gelişmesi ve bir güneş enerjisi ekosistemi oluşturulmasını kendimize misyon edindik ve bu konuda birçok toplantı düzenledik. Solar Zirvesi’de bu konuda önemli bir kilometre taşı olacak.” dedi. Enerji sektöründeki artış hızını da değerlendiren Evcit, 2017 yılında güneş enerjisinin diğer tüm kaynakları ilk kez geçtiği bir yıl olduğunu söyledi. Kurulu güç itibariyle de 2025 yılından sonra rüzgar enerjisini, 2030 yılında hidroelektriği, 2040 yılında ise kömürü geride bırakacağını belirtiyor. Türkiye’nin bu konudaki yönlendirmesi ve özel sektörün yatırım yapması ile güneş enerjisine dayalı kurulu gücün 5.063 MW’a ulaştığını ifade ediyor. Evcit, konuşmasını şu sözlerle tamamlıyor: “Güneş, elimizdeki hem yerli hem de yenilenebilir en önemli enerji kaynağıdır. Zorlu Enerji olarak yer aldığımız tüm programlarda güneş enerjisi sistemlerinin gücünü anlatmak için çabalıyoruz. Türkiye olarak yüksek bir potansiyele sahip olduğumuz bu alanda önemli bir büyüme rakamına ulaşabilmek için ekosistem oluşturmamız gerekiyor. Sürdürülebilirliği iş modelinin merkezine almış bir grubun parçası olarak hem daha iyi bir yaşam hayalinin gerçekleştirilmesi hem de elektrik fiyatlarının dengelenmesinde güneşin yegane çözüm olduğunu düşünüyoruz.”

“ÇATI PROJELERİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Güneş sektörünün kapasitesiyle ilgili kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Zorlu Enerji Satış Müdürü Mehmet Özenbaş, güneş enerjisi alanında önemli bir know-how’a sahip olduklarını söylüyor ve konuşmasına şu sözlerle devam ediyor: “Hayata geçirdiğimiz uygulamalarla, kurduğumuz iş ortaklıklarıyla kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına yayılacak güneş enerjisi sistemleri ile pastayı daha da büyütmek istiyoruz. Zorlu Enerji olarak projelerimizin yüzde 87’si yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanıyor. Güneş enerjisi alanında 400 MW’ın üzerinde kurulum yapmayı hedefliyoruz ve bu alandaki yatırımlara devam ediyoruz.” dedi.