Enerjisini Üreten Fabrikalar programının bu bölümünde konuğumuz Yılkomer Genel Müdürü Serdar Aksoy oldu. Yıldırımdan korunma ve topraklama alanında gelişen yeni teknolojileri konuştuğumuz Aksoy ile bu yatırımlarla nasıl avantajlar sağlayacağını ele aldık. 

Yıldırımın son dönemdeki artışını ve etkisini ele alan Aksoy; “Yıldırım konusundaki kişisel çalışmalarım 10’uncu yılını tamamladı. Bu süre içerisinde hep eğitim ve seminer düzenliyorduk. Elimdeki hasar, yanmış cihaz görselleri ve kötü örnekler yurt dışına aitti. Fakat son 3 – 4 yıldır küresel ısınmanın da etkisiyle Türkiye’ye yıldırım düşen gün sayısı ciddi artış gösterdi. Ayrıca sadece yıldırım düşen gün sayısı artmadı aynı zamanda şiddeti de yükseldi. 14 – 15 Haziran tarihlerinde ülke genelinde 155 bin yıldırım düştü ve bunların 6 bin adeti İstanbul’da, 14 bin adeti ise Eskişehir ve Kütahya şehirlerine denk geldi. Yıl boyunca 1 milyon adet, son üç yılda ise 3 milyonu aşkın adet yıldırıma maruz kaldık. Bu rakamlar ise her yeri önemli derecede etkiliyor. Bir fabrika cihazlarının ya da bir GES projesindeki inverterin yanabilmesi için 2 kilometre yarı çapta uzağa düşmesi için yeterli. Darbe toprağa düştüğü an eşpotansiyeldeki farklılıktan dolayı yayılıyor. Yayıldığında ise önemli ölçüde zararlar yaşanıyor. Yıldırımın ikinci etkisi ise canlıların önemli oranda zarar görmesi. Aynı yıldırımın etkisinde ayaklar açık bir şekilde yakalanırsak insanlar zarar görüyor.  Ayrıca birçok hayvan telef oluyor.” sözleriyle değerlendirdi. 
Aksoy, aynı zaman yıldırım kaynaklı yangın riski konusunda da insanları uyardı. 2019 yılında yıldırım sonucunda yanan tesis sayısının 100’e yaklaştığını da sözlerine ekledi.

Yıldırımdan korunma ve topraklama konusunda gelişen teknolojilerle ilgili de bilgi veren Aksoy ile Enerjisini Üreten Fabrikalar programında bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik.