İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan olanı Fatih Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin, 2019' yılının ilk 7 ayında yüzde 66'ya kadar yükselerek yaklaşık  1,4 milyar dolarlık enerji ürünü ithalatının önüne  geçildiğini belirtti.

Dönmez, Dünya Enerji Stratejisi Kongresi ve Fuarı'nın açılışı sırasında yaptığı konuşmada, mezun olduğu okula geldiği için duyduğu memnuniyeti de aktardı. 

Yıldız Teknik Üniversitesinin gelenek, bilgi, birikim, tecrübe anlamına geldiğini  dile getiren Dönmez, mezun olduğu okuldan ötürü gurur duyduğunu belirtti.

Bakan Dönmez, Türkiye'deki üniversitelerde seneler boyunca yaşanan değişimlere dikkat çekererek, üniversitelerin yanlızca fikirlerin ortaya atılıp pişirildiği yerin ötesinde, projelerin uygulanıp sonuç alındığı bir kimlik kazandığını söyledi..

2018 yılında  yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminin yüzde 50 bandında kapatıldığını hatırlatan Dönmez, 2019'un ilk 7 ayında ise bu oranın yüzde 66 seviyelerine çıktığını ve yaklaşık 1,4 milyar dolarlık enerji ürünü ithalatının önüne geççildiği söyledi.  Ülkemizin elektrik ithalatını yaklaşık yüzde 24, ithal kaynakların elektrik üretimindeki payını ise yüzde 15,4 azalttıklarına dikkat çeken Dönmez,  bu açığı ise yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payını yaklaşık yüzde 45, yerli kaynakların payını ise yüzde 30 oranında yükselterek kapattıklarını belirtti.