BRÜKSEL (AA) - Çin'e giden iş dünyasının ilk izlenimi, ağır kötü koku, solunamayacak kadar kötü hava. Dünya artık, sürdürülebilir enerjiye geçmmek zorunda. 

Strazburg'da bir araya gelen AP Genel Kurulu, işte bu hedefle, havayı kirletmeyen yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmaya yönelik yasayı onayladı.

Strazburg'da bir araya gelen AP Genel Kurulu'nda, 104 olumsuza karşın, 434 oyla kabul edilen yasal düzenlemeyle, önümüzdeki 12 yıllık periyodun, enerji yatırımları şekillenmiş oldu.

Onaylanan yasayla, 2030 yılına kadar, yenilenebilir enerjinin payı, yüzde 27'den, 32'ye yükselecek. 12 yıl sonra bu oran yüzde 32,5'a çıkacak. 

AB'nin iklim hedeflerine uyum için, üye her ülke 2021-2030 dönemine yönelik, 10 yıllık milli enerji ve iklim planı oluşturmak zorunda.

ABD VE ÇİN KİRLİLİĞİN EN BÜYÜK SORUMLUSU

Yeni kurallar, Avrupa Birliği Konseyi onayından sonra yürürülüğe girecek ve tüm üye ülkeleri bağlayacak. 

Üye ülkeler de , ticaret yaptıkları üçüncü ülkelerde benzer şartları arayacak. 

Yapılan araştırmalara göre, karbon ayak izimiz, hava kirliliğine müdahale edilmez ise 2030 yılına kadar, buz kutuplarında ve ikilmlerde geri dönüşü olmayan bir noktaya götürebilecek.

Hava kirliliğinde başı çeken ABD ve Çin gibi ülkeler Kyoto sProtokolüne de imza atmadığından, kontrolsüzce üretim yapabiliyor.

AB'nin aldığı kararla, diğer gelişmiş ülkelere de baskı unusuru olması bekleniyor