İSTANBUL (AA) - Küresel yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme hızı geçen sene bir önceki yılla aynı düzeyde kaldı.

Uluslararası Enerji Ajansından (IEA) tarafından yapılan açıklamada;  dünyadaki yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması ile iklim değişikliği hedeflerine ulaşılması yönünde yeterince çaba gösterilmediği ve geçen sene rekor seviyeye ulaşan küresel emisyonların azaltılmasında yenilenebilir enerji yatırımlarının kritik rol oynadığı fakat sektörde yeterli büyüme yakalanamadığı belirtildi.

Güneş, rüzgar, hidroelektrik, biyoenerji ve diğer yenilenebilir kaynaklardaki kapasite artışının geçen sene bir önceki yılla aynı seviyede kaldığına dikkat çekilen açıklamada;  Dünya genelinde 2018 senesinde yenilenebilir enerjide 177 gigavat ek kapasitenin devreye alındığı ve böylelikle yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyümenin 200 yılından bu yana ilk defa geçen sene hız kestiği belirtildi. 

Geçen sene yenilenebilirde en fazla kapasite artışı 97 gigavatla güneş enerjisinde gerçekleşirken, Güneşi, 48 gigavatla rüzgar ve 25 gigavatla hidroelektrik takip etti.

Yenilenebilir enerjide maliyetlerin önemli miktarda azaldığına dikkat çekilirken akıllı ve kararlı politikalar sayesinde yenilenebilir enerji kapasitesini yeniden yükselişe geçebileceğine dikkat çekildi.