AR Elektrik markasının kuruluşundan ve geldiği noktadan bahsedebilir misiniz?

AR Elektrik, 1997 yılında kuruldu ve 50 kişilik kemik kadrosu ile çalışmalarına devam ediyor. Pano sektöründe başarılı bir şekilde çalışmalarınıza devam edebilmeniz için, kemik kadronuzu doğru bir şekilde kurmanız ve hızlı bir şekilde büyümeniz gerekiyor. Ekibimize yeni birisini alırken çok dikkatli davranıyoruz. Mali disiplinimizden taviz vermiyoruz. Piyasanın 120 günlük vade alışkanlığı bulunuyor ama biz kendimizi o yarışmaya dahil etmiyoruz. İnsanların girmeye çekindiği projelerde yer almayı hedefliyoruz.

2500 metrekarelik fabrika alanı içerisinde üretim gerçekleştiriyoruz. 10 yıldır TSE belgemiz bulunuyor. Ayrıca ISO belgemiz bulunuyor. ABB ve Siemens ile ilişkilerimiz yoğun şekilde ilerliyoruz. Ayrıca Eaton’un lisanslı pano partneriyiz. Çekmece tip panolarda ve Form 4 mertebesinde 6300 ampere kadar imalatlar yapabiliyoruz. Siz ne kadar iyi pano yaparsanız yapın, Avrupalılar kadar iyi tanıtım yapamazsanız bu iş yarım kalıyor. Bu sebeple ürettiğiniz kaliteyi sergilemeniz gerekiyor.

AR Elektrik’in iç pazarda çok önemli referansları bulunuyor. Son dönemde hayata geçirdiğiniz çalışmalarınızdan söz edebilir misiniz?

Star Rafinerisi’nin MCC panolarının tamamını biz yapıyoruz. Gama Enerji ile birlikte Irak’ta önemli projelere imza atıyoruz. Çalık Enerji’nin Türkmenistan’daki koruma ve kontrol panolarının çok önemli kısmını biz ürettik. Ayrıca son dönemde Hollanda firması olan Balast Nedan ile birlikte Karayip’lerde 600 bin avro değerinde bir hastanede projesini tamamladık.

Geçen ay imalatanemizde olan iş kalemleri içerisinde Tekfen, Rönesans Holding, Gama, Çalık ve Star Rafinerisi projeleri yer alıyordu. Çok büyük isimlerle çalışmak ve teslimatları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek herkes için önemli bir başarıdır. Biz bu başarımızı, alt yapımızın doğru hazırlanmasına borçluyuz. En başında belirlediğimiz amaca ulaşmak çalışıyoruz ve hedefimize odaklanıyoruz.

TİP Test süreci üzerine yoğunlaştınız. Bu konuyla ilgili yaptığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Avrupa’nın önde gelen test labratuvarları ile pazarlıklarımız devam ediyoruz, bu yıl içerisinde süreç tamamlanacaktır. 

Yeni dönemde yatırım planlarınız bulunuyor mu?

Yeni dönemde dijitalleşme süreci ile ilgili yatırımlar yapmayı planlıyoruz. İnsan ile birlikte çalışan robot teknolojilerini inceleyerek yatırımlarımızı o tarafa doğru yöneltmeyi hedefliyoruz. Pano alanında hazırlık aşaması, sürecin dörtte birini oluşturuyor. Biz bu süreci insanlarla değil, robotlarla tamamlamak istiyoruz. Başlangıç aşaması için 100 bin avro değerinde yatırım yapmanız gerekiyor. Bu rakam 500 bin avroya kadar çıkıyor. Biz bu çalışmalara başladık ve son bir yıl içerisinde sektörden çeşitli teklifler aldık. Yatırımı tamamladıktan sonra kablo ve bakır hazırlama hatlarında robot teknolojisi kullanacağız. 2018 yılında daha teknolojik bir tesiste üretim yapacağız.

Çalışmayı planladığınız bir robot markası ve entegratör var mı?

İki firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’de temsilcilikleri bulunan iki firmadan biri Amerikan, diğeri Avrupa menşeili. Türkler bu konuya oldukça hâkim şekilde ilerliyor. Bu yatırımı yaparken robotların insanla çalışabilmesine dikkat ettik. Çünkü bu projenin her aşamasına müdahale edebilmemiz gerekiyor.

Yeni dönemde sektöre sunmayı planladığınız yeni ürünler var mı?

Biz çekmece tipi panolar üzerinde duruyoruz. Çünkü; sac, bakır ve plastiğin harmanlandığı bir ürünü Türkiye dışarıdan ortalama 500 avro’ya satın alıyor. Biz ise bu ürünü 500 TL’ye üretip 250 avro’ya satabiliriz. Çekmeceli panoların içerisinde yangına karşı acil uyarı sistemlerini ve ark algılayıcı ünitelerini geliştireceğiz.