Schneider Electric’te 7 yıldır Enerji Verimliliği Danışmanı olarak görev yapan Enes Akgün, ST Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programının konuğu oldu. Endüstriyel tesislerin enerji verimliliği ile ilgili 7 yıldır görev yapan Akgün, bu süre içerisinde hem sektörün bilinçlendiğini hem de teknolojinin gelişmesiyle birlikte tesislerde bu konunun yaygınlaştığını belirtiyor. 

“ENERJİ MALİYETLERİNİ AZALTARAK REKABET GÜCÜNÜ ARTIRABİLİRSİNİZ”

Firmalar özellikle çok fazla enerjinin maliyeti konusunda çok fazla bilinçli değillerdi ve enerjiyi kabullenmek durumundalardı. Bu tüketimin azaltılabileceğini açıkçası bilmiyorlardı ya da farkında değillerdi. Son dönemlerde ise elektrik harcamalarına yüksek oranda zamların gelmesiyle birlikte, üreticiler enerji verimliliği konusuna daha çok odaklandı. Çünkü, enerji maliyetlerini aşağıya çekerek sektördeki rekabet gücünü artırabileceklerini gördüler. Şimdi ise belli bir enerji maliyetinin üzerindeki firmalar bu alana yatırım yaparak avantaj sağlıyorlar. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİNE 3 FARKLI AÇIDAN BAKMAK GEREKİYOR” 

Enerji verimliliğini birkaç farklı açıdan bakmak gerekiyor. Birincisi, enerji verimliliğinde en önemli kısımlardan biri olarak kabul edilen enerji izleme sistemleridir. İkincisi, ekipmanların verimliliğidir.  Üçüncüsü de davranışsal olarak farkındalığın olmaması nedeniyle ciddi kayıpların yaşanmasıdır. Özellikle teknolojinin gelişmesi ilk iki aşmaya önemli oranda katkı sağladı. Enerji izleme sistemlerinin yaygınlaşması, fiyatlarının makul seviyelere inmesi, yazılımların gelişmesi gibi konularda üreticilere avantaj sağladı. Ekipmanların verimlilikleri ile ilgili kısımda ise her geçen gün artıyor ve yeni kullanılan teknolojilerle aynı işi daha az enerji tüketerek sağlanabiliyor.   

“ODAK KONUMUZ ENDÜSTRİ 4.0 VE HABERLEŞEBİLEN TEKNOLOJİLER” 

Schneider Electric kendisini globalde enerji yönetim uzmanı olarak pozisyonlandırıyor. Enerji ve enerji verimliliği ile ilgili her konuda sektörde yer alıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri ileri teknoloji özelliklerle hazırlarken enerji verimli olmasını sağlıyoruz. Marka olarak toplam ciromuzun yüzde 5’ini Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Çünkü tüketicilere en uygun ve en verimli ürünler sunmak istiyoruz. Son dönemde odaklandığımız ana konu ise Endüstri 4.0 ve haberleşebilen teknolojiler… Bununla ilgili olarak hem ekipmanların verimliliği hem de operasyonların iyileştirilmesi anlamında çözüm sunuyoruz. Gerekli yazılımlarla, denetimlerle bir operasyonu optimum hale getirmeyi amaçlayarak hareket ediyoruz.