Elektrik Motorları Sanayicileri Derneği (EMOSAD) Başkanı İbrahim Yıldırım ST Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programının konuğu oldu. Yıldırım, sanayide kullanılan elektrik motorlarının verimli motorlarla değiştirildiği taktirde Türkiye’nin enerji ithalatının yüzde 7 oranında azaltılacağını söylüyor. 

“AMACIMIZ ELEKTRİK MOTORLARINI DAHA FAZLA GÜNDEME GETİRMEK”

Elektrik Motorları Sanayicileri Derneği (EMOSAD) 2016 yılında kuruldu. Henüz genç bir derneğiz. EMOSAD’ın amacı; endüstriyel elektrik motorları alanında sektörel işbirliği sağlayarak, sektörü ilgilendiren her türlü konuda bilgi vermek ve mesleki alanda çalışmalar yapmak. Çalışmalarımızın arasında ayrıca; elektrik motorları sanayisinin geliştirilmesini sağlamak, ihracatın artırılmasına önayak olmak ve sektörün teknolojik gelişmesinin sağlanmaya çalışılması. EMOSAD’ın bünyesinde 11 üye bulunuyor ve bu üyelerin çoğu yerli sermayeli şirketlerden oluşuyor. 

“İHRACAT RAKAMLARINI ARTIRMAYA ODAKLANIYORUZ” 

Elektrik motorları hem günlük yaşamamızın hem de sanayi üretiminin her aşamasında kullanılıyor. Farklı alanlardaki ihtiyacımızı karşılaması amacıyla da elektrik motorları birbirinden farklı ağırlıklarda ve ebatlarda üretiliyor. Türkiye’de ise birbirine çok benzeyen modellerde, sanayi tipi üretim yapılıyor. Özel tip elektrik motoru üretimi yapamıyoruz çünkü ilk üretim maliyetinde yatırım eşiği oldukça yüksek kabul ediliyor. Ülkenin ihtiyacı da bu üretimi karşılayacak düzeyde olmadığı için üretim yapamıyoruz. Türkiye’deki motor üreticilerini değerlendirdiğimizde ihracat konusuna ağırlık vermek istediğini görüyoruz. Şu anda ulaştığımız rakamlar bizim için tatminkar değil. Bu sebeple ihracat rakamlarını artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.