Tüm dünyada verilerin korunması ve güvenliği konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiren Veeam Software, yenilikçi ve vizyoner yapısı ile günümüzde şirketlerin en çok ihtiyaç duyduğu soruna çözüm sunuyor. Gerçekleştirdiği çalışmaları ve enerji sektöründe yaşanan siber saldırıları konuşmak amacıyla Veeam Software Türkiye Müdürü Ozan İnan ile ST Endüstri Radyo’da bir araya geldik. Kendisiyle hem Türkiye’nin enerji politikaları hem de dünyanın enerji alanında gittiği yolu konuştuk. 

“TÜM ENERJİMİZİ DİJİTAL DÜNYA İÇİN HARCIYORUZ”

 “Veeam Software, İsviçre’de kurulan ve tüm işi teknoloji olan bir firmadır. Veeam Software, verilerin sürekliliğini, güvenliğini ve kesintisiz akışını sağlamak üzere çalışıyor. Gerçekleştirdiği bu çalışmaları da dünyanın tüm lokasyonlarına taşıyor. Firma sahip olduğu tüm enerjisini ise kurumların bilgilerini istemsizce kaybetmemeleri için harcıyor.” Veeam Software firmasının faaliyetlerini bu sözlerle özetleyen İnan, kişisel kariyeri içinde teknoloji dünyasıyla her zaman iç içe olduğuna dikkat çekiyor. “Bazı firmalar vardır herkes bilir, bazı firmalar vardır ki her şeyi yapar ancak kimse bilmez. Ben her iki tarafta da çalıştım. Kimsenin gitmek istemediği yerlerle birlikte toplam 24 ülkede aktif rol aldım. O ülkelerin yıkıntıdan kurtulmasında rol aldığım gibi her şeyi kurmuş ülkelerin yıkılmaması için de çalıştım. Resimde bütün oluşsun diye bir kişi lazım oldu. Ben o bütünde hep bir kişi olmayı, o kalabalıkta hiç olmayı tercih edenlerdendim. Hiçim deyince resmin tamamını görebildim. Böylelikle gönlümden geçen tüm iyi niyetimle o ülkelere ve ülkede yaşayan canlara zarar gelmesin diye her türlü bilgimi ve deneyimimi kullanarak bugünlere kadar geldim.” sözleriyle de bu özelliğine vurgu yapıyor. 

“ENERJİNİN EN ÖNEMLİ SORUNU DEPOLAMA SİSTEMİDİR”

Türkiye’de ve dünyada enerji sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili bilgi veren İnan, “Türkiye’deki cari açığın kapatılması için atılması gereken en önemli adım, enerjideki cari açığın azaltılmasıdır.” diyor ve Türkiye’nin dünyada çok az ülkeye nasip olacak bir iklime sahip olduğunu ve aynı gün içerisinde dört mevsimi yaşayabildiğimi söylüyor. Çözümü ise şu sözlerle aktarıyor: “Biz o dört mevsimin farkına varabilirsek, o an daha rahat ulaşabileceğimiz enerji kaynağını o anda başka bir bölgeye aktarabiliriz. Her yer, her yere bağlı olursa İstanbul’un gücü Şırnak’a taşınabilir. Enerjinin en önemli sorunu, onu depolayamamamızdır.  Pil teknolojisi bu sebeple önemlidir ve pili bulan aslında enerjiyi kontrol edebilecek güce sahip olur. Biz var olanı doğru kullanabilirsek, iyi değerlendirebilirsek mutlaka depolamayı da yapacağız. Bizim stratejik liderlere, parasını ülkesini geliştirmek için harcayacak yatırımcılara ihtiyacımız var.”  

“FARKINDALIK MODÜLÜ İLE KEŞKELERİ ORTADAN KALDIRIYORUZ”

İnan, “Veeam Software olarak enerji sektörü için farkındalık modülü sunuyoruz” diyor ve bu modül ile keşkeleri ortadan kaldırdığını söylüyor.  Konuşmasını ise şu sözlerle tamamlıyor:  “Günümüzde artık tüm altyapılar akıllı sistemlerle yönetiliyor. Otomatik hale gelen bu sistemlerin en büyük zafiyeti ise enerji eksikliği. Enerji olmaması halinde bu alt yapılar işlevini yerine getiremez. Güvenlik şirketlerinin yaptığı araştırmalara baktığımızda tüm dünyada Endüstriyel Kontrol Sistemleri ciddi tehdit altında. Siber suçlular sistemlerde açıkları tespit edip kontrolü ele geçirebiliyor ve akışı durdurabiliyor. Yani toplumu ve şirketleri zora düşürebilecek, sağlık, güvenlik, bankacılık ve birçok kamu kurumundan hizmet alamayacak duruma getirebiliyor. Düşünün ki tam ilaç almanız gereken bir anda sistem gidiyor ya da yurt dışına çıkmak üzere olduğunuz bir anda güvenlik kontrolünde sıra size geldiğinde sistem çöküyor… İşte istenilen anda istenilen enerjiye ve kaynağa ulaşmak hayati önem taşıyor. Biz de Veeam olarak, bu iş sürekliliğini sağlayacak ICT teknolojilerine yatırım yapıyoruz. Herhangi bir kesinti anında veriye hemen erişim sağlayacak şekilde, mümkün olduğunca, ülke sınırları içindeki veri merkezlerinde tuttuğumuz veriye erişim sağlayarak dakikalar içerisinde sistemin ayağa kalkmasını sağlıyoruz. Amacımız devamlılığı sağlamak.”