Sektördeki rakiplerinden daha sessiz ve çevreci bir rüzgâr enerjisi santrali geliştirmeyi başaran VAWTTURK, gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmaları neticesinde daha az maliyet avantajı sunan bir ürün geliştirdi. Bu ürün sayesinde havadan enerji üretilebiliyor. 

“SANAYİCİLERE YÖNELİK ÜRÜN”

Ar-Ge çalışmaları sonucunda hedeflediklerine ulaştıklarını söyleyen VAWTTURK Enerji Kurucusu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi İbrahim Hakkı Şenol, düşük maliyet avantajı sunan bu ürünün katma değerini, Türkiye’de değerlendirmek istediklerini ifade ediyor. Şenol sözlerine şu şekilde ifade ediyor: “2014 yılında başlayan hobimi bugün Türkiye için bir katma değere dönüştürdük. 2017 yılında TÜBİTAK tarafından desteklenen ve çevre dostu inovatif bir firma olarak kurulan VAWTTURK Enerji olarak dışa bağımlılık oranı oldukça yüksek olan enerji sektörü için Ar-Ge hassasiyetiyle yeni bir ürün geliştirdik. Akademisyenlerin de teşvikiyle hayata geçirdiğimiz bu ürün sayesinde yaprağın bile kıpırdamadığı bir havada elektrik enerjisi üretebiliyoruz. Ürünümüz konutlar ve küçük ölçekli sanayiler için tasarlanmış sessiz bir teknoloji” şeklinde konuştu.

YENİLİKÇİ RÜZGAR TÜRBİNİ  

Yaklaşık 5 yıl önce başlayan zorlu çalışma serüveninin başarıyla sonuçlandığını belirten Şenol, “Her ev kendi enerjisini üretmeli ve bağımsız olmalı hayalini gerçekleştirdik. Bu emeğinin sonucunda yaprağın bile kıpırdamadığı bir havada 'Dikey Eksenli Portatif Rüzgar Santrali' ile enerji üretebiliyoruz. Trabzon Teknokent desteği ile VAWTTurk isimli şirket kurduk. Şu an KTÜ Kanuni Kampüsü içerisindeki boş yakıt tanklarının üzerine yerleştirilen ve elektrik üretimine başlayan rüzgar santralinin enerjide büyük kazanım vadettik. Akademiyle Kesintisiz İş Birliği Teknokent içerisinde şirketleşerek kurumsallaşmasını tamamlayan firmanın, Dikey Eksenli Portatif Rüzgar Santrali isimli projesi için tasarım ve bilgisayar destekli analizler yapıyoruz. 1:10 ve 1:5 ölçekli modeller ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi akış görüntüleme ve izleme laboratuvarlarında test ederek verimliliğini arttırdık. Tasarım konusunda da gelişim göstererek Türkiye'de olmayan ve yenilikçi bir rüzgâr tribünü ortaya koyduk" dedi.