Recton Enerji Genel Müdürü Taylan Karakaya, ST Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programının konuğu oldu. Karakaya, endüstriyel tesislerin enerji verimliliği çalışmalarında pompalarla öncelik verilmesi gerektiğini belirtiyor. 

“RECTON ENERJİ OLARAK POMPALARA YÖNELİK ÇÖZÜMLERE YOĞUNLAŞTIK”

Pompa ürünü ve uygulamaları alanında 14 yıllık bir tecrübeden sonra 2011 yılında Recton Enerji markasını kurdum. Yaklaşık 20 yıldır bu sektörde hizmet veriyorum. Grundfos firmasından servis ve destek bölümünün başındaydım. 2011 yılından sonra ise aynı firmanın enerji verimliliği çözüm ortağı olarak sektöre girişimimi yaptım. O yıllardan beridir de enerji verimliliği projeleri ile uğraşıyorum. Pompa sektöründe uzun yıllar çalıştığım için bu ürünlerin yoğun olarak kullanıldığı sektörleri ilk etapta tercih ettik. Bu sektörlerin başında; gıda, petro kimya, kağıt, çimento gibi endüstri kolları yer alırken bununla birlikte otomotiv, ilaç gibi firmalar hedeflediğimiz alanların ilk sıralarında yer alıyor. 20 yıldır pompalarla çalıştığımız için biz pompalara yönelik çözümler üzerine yoğunlaştık ve iş modellerimizi yine bu alan üzerinde genişlettik. 

“DÜNYADA TÜKETİLEN ENERJİNİN YÜZDE 10’U POMPALAR TARAFINDAN GERÇEKLEŞİYOR”

Pompalar çok bilinen, çok konuşulan ama enerji verimliliği konusunda üzerinde yeterince düşünülmeyen cihazlar olduğunu düşünüyoruz. Recton Enerji’de tam da bu amaçla kuruldu. Pompa, enerjiyi çok yoğun tüketen bir cihaz. Hidrolik Endüstrisinin verilerine göre dünyada tüketilen enerjinin yüzde 10’u pompalar tarafından gerçekleşiyor. Türkiye, enerji tüketiminde önemli bir paya sahip.  Enerji tüketim faturalarında yüzde 35’lere kadar pay sahibi olan sektörler bulunuyor. Enerji tüketimi yoğun olan ve elektrik faturalarında direk paya sahip olan bir ekipman olması nedeniyle odaklanıldığında işletmeye değer katılabilecek kadar büyük bir öneme sahip. Bu sebeple endüstriyel tesislerde enerji verimliliğine yönelik çalışma yapılacağı zaman ilk olarak pompalardan başlamak gerekiyor. Çünkü hem enerji tüketimi fazla hem de tasarruf potansiyeli oldukça yüksek. Biz özellikle belli bir yaşın üzerindeki cihazlarda enerji tasarruf potansiyelinin yüzde 50’den fazla olduğunu gördük, belgeledik ve projelerde ölçümledik. Dolayısıyla hem bu kadar yüksek tasarruf sağlaması nedeniyle, pompaların üzerine önemle gidilmesi gerekiyor. 

“REKOR BİR BAŞARI HİKAYESİ OLUŞTURDUK”

Otomotiv Ana ve Sanayi alanında faaliyet gösteren bir üretici için 2016 yılında bir araya geldik. Enerji verimliliği için kurdukları birimle birlikte görüşme gerçekleştirdikten sonra onlara sunabileceğimiz çözümlerimizi anlattık, yapabileceğimiz faaliyetleri bir araya getirdik ve bu sürecin bir etüt ile başlanması gerektiğine karar verildi. Hedef pompa listesi çıkardıktan sonra o pompalara yönelik bir etüt çıkardık. O etüt sonucunda tasarruf potansiyelimizi fizibilitelere döktük ve pompaların mevcut durumlarını, performanslarını belgelendirdik. Yapılacak iyileştirme sonrasında yüzde 65 civarında bir potansiyele ulaşılacağını öngördük. Tabii bu rakam oldukça yüksek bulundu.  Firma bu rakamı kendi merkeziyle paylaştı, uygulanabileceğini gösterdik. Uygulama sürecine geçildikten sonra her zaman ekibin yanında yer aldık. Her şey tamamlandıktan sonra ise yüzde 65 civarında belirlediğimiz tasarruf değeri yüzde 71,2 ile sonuçlandı. Bu proje bizim için önemli bir başarı hikayesi oldu.