ANKARA (AA) - DSİ Genel Müdürü Aydın, 15 yıl önce 26 milyar kilovatsaatlik HES ile enerji üretim kapasitesini, bugün yaklaşık dört kat arttırarak, 99 milyar kilovatsaate çıkardıklarını kaydetti. Türkiye’deki her üç ampulden birini, Türkiye’nin yerel imkanlarıyla ve HES’ten gelen enerjiyle aydınlatarak, 11 milyar TL’lik doğalgaz ithalatının da önüne geçtiklerini ifade etti.

1 MİLYON 600 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI VERİLDİ

Mevlüt Aydın, 2003’ten bu yana devreye alınan, gölet ve tesisleriyle, yine sulama alanında ciddi bir sıçrama yaptıklarını kaydederek, “Bu şekilde gerçekleştirilen sulama alanlarında, 1,6 milyondan fazla insana iş imkânı ve 9 milyar liranın üzerinde, ziraat gelirinin yükselmesini sağladık.

73 BARAJ, 65 HİDROELEKTRİK SANTRALİ DEVREYE ALINDI

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Aydın, bin 73 baraj ve göletle 65 hidroelektrik santrali tamlayarak devreye aldıklarını kaydederek, "Söz konusu baraj ve hidroelektrik santraller arasında dünyanın çapında adını tutanaklara geçiren Atatürk, Karakaya, Keban, Oymapınar, Altınkaya, barajlarıyla son dönemde Çine-Adnan Menderes, Ermenek ve Deriner barajlarımız bulunuyor. İnşa edilen Yusufeli ve Ilısu barajlarımız da bitme aşamasında." şeklinde konuştu.
Aydın, 2003’ten bu yana 7.668 tesisin hizmete alındığını belirterek, "Bunların 534'ü HES, 541'i baraj, bin 272'si sulama tesisi, 350'si gölet ve bent, 236'sı içme suyu ve temini tesisi, 17'si atık su ve 4.718’i, taşkınlara karşı koruma tesisi." dedi.