Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kibble Denge Deneyi'nin birinci fazının başardıklarını kaydererek, “Kilogramın yeni tanımı için tasarlanan ikinci fazı da başardığımızda, bu alanda dışa bağımlılığımız sona erecek” dedi.

KİBLLE DENGE DENEYİ İLE DIŞA BAĞIMLILIK BİTECEK

Türkiye’nin ulusal kilogram prototipini yaratarak Kibble Denge sisteminde ikinci fazda başarıya ulaşıldığında, ulusal kütle ölçümünün güvenceye alınacağı açıklandı. İkinci faz bitirildiğinde, Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığı kalmayacak.

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) kilogram birimine getirilen yeni tanımı belirlemede, ciddi bir yol alarak, kritik bir seviyeye ulaştı.
Türkiye'nin mevcut, ulusal kilogram prototipini inceleyen Varank, "Kiblle deneyinde ikinci faz bitirildiğinde, Türkiye’nin bu alanda, dışa bağımlılığı da bitirilecek." şeklinde konuştu.
TÜBİTAK UME’nin 2014 yılı başlangıçlı projesi ile kilogramın yeni tanımını tesis etmeye odaklandığını belirtti. Varank, proje ile bilimsel metroloji de, ileri Batılı enstitülerden farklı bir yolun takip edildiğini, Türkiye’nin yeni ulusal ölçüm sistemine odaklanıldığını ve buna uygun ileri teknolojilerle, Kibble Denge Deneyi'nin Türkiye markasını geliştirdiğinin altını çizdi.

Mekanik ve elektrik kuvvetinin dengelenmesi esasına yaslanan Kibble denge deneyi, farklı geometri ve deneysel protokol ile dizayn ediliyor. Türkiye, bu düzeneği dizayn eden az sayıdaki ülkelerden biri olarak, "TÜBİTAK UME Salınımlı Mıknatıs" düzeneği ile uluslararası bilimin ulaşmaya çalıştığı seviyeye katkı sunuyor.

KIBLLE DENGE DENEYİ İLE İHRACAT…
Kibble Denge Deney Düzeneği ile ikinci fazın da tamamlanmasından sonra, Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığı bitecek. Bununla birlikte, TÜBİTAK UME, dünyadaki diğer devletlerin metroloji enstitülerine de uluslararası kütle kalibrasyon hizmeti ihraç edecek. Ve bu düzeneğe sahip olmayan bazı ülkelerin enstitülerine de, teknoloji transferi iletimi sağlayan, bir bilim ülkesi olacak.
Türkiye’nin Kıblle Denge Deneyi ile yeni kilogramın tanımı yeni yılın mayıs ayında uygulamaya alınacak.
Mayıs’ta uygulamaya alınacak yeni kilogram tanımlanırken, kütle, evrenin değişmez büyüklüğü kabul edilen, Planck’a sabitlendi. Böylece, kilogram Planck sabitinin kararlılığı gereği zaman, mekan ve konumdan muaf olacak.