İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, ikinci sondaj gemisinin aralıkta, Karadeniz'de çalışmalara başlayacağını açıkladı.
Antalya’da sondaja başlayan Fatih’ten sonra önümüzdeki haftalarda, ikinci bir sondaj gemisinin daha devreye alınacağı öğrenildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ekonomik, kesintisiz ve kaliteli enerjinin tüketiciye ulaştırılması için birçok yatırım yaptıklarını kaydetti.

ENERJİDE NEDEN ARZ GÜVENLİĞİNE ODAKLANILDI

Arz güvenliğine odaklandıklarını belirten, Bakan Dönmez, bu önceliğin, olmayan enerjinin bedelinin, bugün ödenenden daha fazla olmasından kaynaklandığını söyledi.

Bir sanayi kuruluşunun, 1 saatlik elektrik kesintisi ile tüm bantlarda, üretiminin duracağına işaret eden Dönmez, böyle hayati bir nedenden dolayı, arz güvenliğinin stratejik önemde olduğunun altını çizdi.
Enerjide net ithalatçı durumundaki Türkiye’nin, son yıllarda, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında güçlenmesi gerektiğini defaetle anlattıklarını söyleyen Dönmez, “Bugünkü elektrik üretiminde, yerli ve yenilenebilir enerjinin payı yüzde 50 seviyesine çıkmıştır. Bununla birlikte, kurulu güç olarak bakıldığında, bu rakam yüzde 59’lar seviyesindedir." dedi.

TÜRKİYE'NİN NE KADAR ENERJİ YEDEĞİ VAR?

Türkiye’nin enerjide kendine yeten bir ülke olmak mecburiyetinde olduğunu anlatan Bakan Dönmez,
TürkAkım ve TANAP projeleri gibi çalışmaların bu hedefe güç kattığını belirterek, "Türkiye’nin enerji sektöründe son dönem yatırımlarla günlük doğal gaz arz kapasitesi 303 milyon metreküpe ulaştı. LNG terminallerini ekleyerek, yüzde 20 yedeğe ulaştık." dedi.