Rusya'nın Kommersant gazetesinde, TürkAkım projesinde, bir güzergahın Bulgaristan’dan geçeceği, şeklinde haberlerin yer alması, Bulgaristan’da heyecanla karşılandı.
Bulgaristan, TürkAkım projesinin güzergahı ile ilgili Rusya'dan resmi bilgi bekliyor.

SOFYA (AA) - Rusya'daki Kommersant gazetesi, Rus doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TürkAkım projesi güzergahın Bulgaristan’dan geçeceğine yönelik bir haber yer aldı. Bulgaristan siyasi çevrelerini heyecanlandıran haber, üzerine konu Bulgar yetkililer tarafından resmen Rusya’ya soruldu.

Bulgaristan Enerji Bakan Yardımcısı Krasimir Pırvanov, “TürkAkım’da, 2. Boru Bulgaristan’dan geçecek” haberinin "Gazprom" kaynaklı olduğunu, buna karşılık Bulgaristan'a resmi bir bilgi gelmediğini açıkladı.

TÜRKAKIM BORU HATTI

TürkAkım Boru Hattı Doğalgaz Projesi, her biri 15 milyar metreküp kapasiteli iki borudan oluşuyor. Bu hatların biri Türkiye'nin, zaten merak edilen de, ikinci boru hattının geçiş güzergahıydı.

Ve ikinci boru hattıyla ilgili alternatifler, hattın Bulgaristan ya da Yunanistan’dan geçmesi fikrine dayanıyordu. Gazprom yetkilileri borunun Bulgaristan'dan geçeceğine yönelik açıklaması, böylece bu konuya da açıklık getirdi.

Gazprom'dan kesin bilgi gelmediğini belirten Bulgar Enerji Bakanlığı, konuyu resmen, bir mektupla Rusya’ya sordu.

Bulgaristan'daki İktidar Partisi, Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisinden Aleksandar Nenkov, "TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin, Bulgaristan'dan geçmesi, Rus ve Türk tarafıyla yürütülen zorlu görüşmeler sonucunda oluşmuştur.

Konu, Bulgaristan için stratejik önemdedir. Bu karar Bulgaristan’ın tüm Balkanlar'da dağıtım rolüne devam ettiğinin tescilidir” dedi.