YALOVA (AA) - Karadeniz Holding'in küresel markası olan Karpowership'in 235 megavat kapasiteye sahip yüzer elektrik gemisi "Ayşegül Sultan", Senegal'in elektrik ihtiyacının yüzde 15'ini karşılamak amacıyla Karmarine Tersanesi'nden demir alıyor.

Dünya çapında 10'u aşkın ülkede, toplam 22 yüzer enerji santraliyle faaliyette bulunan Karpowership'in, bu konuda  5 milyar doların aşkın yatırımı yer almakta.

Karpowership Ticaret Grup Başkanı olan Zeynep Harezi, Karmarine Tersanesi'nde basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamada, elektrikgereksinimi olan ülkelere uygun fiyatlı elektriği hızlı ve güvenilir bir yolla sunmayı arzuladıklarını ve yaklaşık bir aylık sürede ülkelerin baz elektrik yükünü oluşturabilecek kapasitede enerji gemilerini devreye sokabileceklerini belirtti.

Karpowership'in 2007'desenesinde ilk yüzer enerji gemisini Irak'ta hizmete aldığını dile getiren Harezi, bugün çok sayıda ülkede toplam 34 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşıladıklarına dikkat çekti.

Harezi, tamamı Türk mühendislerince gelitirilen ve üretilen enerji gemilerinde sıvı yakıt kullanıldığını ancak tüm gemilerin ikinci yakıta da geçebildiğini aktardı.

Elektrik üretiminin çevreye olan etkisini düşünerek mevcut filonun tamamını sıvı yakıttan doğal gaza geçirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Harezi, bundan sonraki süreçte filolarını doğal gaza dönüştürmeyi sürdüreceklerini söyledi.