Türkiye’nin halka açık olan en büyük serbest enerji üreticisi Aksa Enerji, 3. Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’na sponsor oldu. Çalıştay’daki panele konuşmacı olarak katılan Aksa Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Şam, firma olarak Bolu Göynük’te yer alan linyit termik santrallerinde temiz kömür enerjisi üretmek adına 390 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıkladı. 270 MegaWatt kurulu güce sahip olan santral, 150 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte.

Şam, 3. Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nda gerçekleşen “Yeni Saha ve Yatırım Modellemeleri, Döviz Modellemeleri ve Teşvik Uygulamaları” isimli panelde yaptığı konuşmada Aksa Enerji’nin yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi. Türkiye haricinde Afrika ve KKTC’de de santral yatırımları yaptıklarını belirten Şam, Aksa Enerji’nin bugün yurtiçi ve yurtdışında 2 bin MW kurulu güce sahip olduğunun altını çizi. Türkiye’de serbest enerji üreticisi olarak lider konumda olduklarını da konuşmasında vurgulayan Şam, enerji kaynaklarına yapacakları yatırımlar ile tüm dünyada elektrik ihtiyaçlı bölgelerin enerji arzlarını karşılamayı sorumluluk ve hedef olarak gördüklerini de ifade etti.
 

390 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Paneldeki konuşmasında Türkiye Kömür İşletmeleri’nin açtığı Göynük’teki maden işletmesi ve termik santrali kurumu ihalesini 2006 yılında kazandıklarını anlatan Şam, ihalenin hemen ardından ise 390 milyon dolarlık yatırım ile Göynük’teki 270 MW kurulu güce sahip olan linyit termik enerji santrallerini kurduklarını anlattı. Burada kömürden temiz enerji ürettiklerinin altını çizen Şam, 150 haneye yetecek elektrik ihtiyacını Göynük’teki santalden sağlayabildiklerini de sözlerine ekledi.

ÖZEL SEKTÖR İLE İLK ANLAŞMA

Şam konuşmasının devamında; Göynük’te yer alan linyit termik enerji santtallerinin TKİ’nin özel sektör ile gerçekleştirdiği ilk anlaşma olduğunu kaydetti. Şam son olarak, linyit madenlerinde aktif olarak 31,2 milyon ton kömür rezervi olduğunu da açıkladı.

Bugün sona eren 3. Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’na sponsor olan Aksa Enerji, paneldeki sunumları ve stantlarında sundukları çözümler ile de büyük ilgi gördü.